Nozare: Notiekošais ap portālu «ss.lv» radījis sašutuma vētru IT nozarē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Notiekošais ap sludinājumu portālu «ss.lv» radījis sašutuma vētru informācijas tehnoloģiju nozarē (IT), kas ir neizpratnē - «kā var ienākt prātā apturēt veiksmīgi strādājošu, priekšzīmīgu nodokļu maksātāju», sacīja tehnoloģiju uzņēmuma SIA «Inbokss» īpašnieks Andris Griķis, uzsverot, ka šādā situācijā IT uzņēmumi var aiziet no Latvijas.

Viņš norādīja, ka IT nozare ir ārkārtīgi sensitīva, pasaulē ir vērojamas milzīgas rūpes par šādām kompānijām, bet Latvijā valdības klusēšana par notiekošo ap «ss.lv» izraisa neizpratni. «Sajūtot šādu valsts attieksmi, Latviju pametīs pēdējie strādājošie IT uzņēmumi,» uzsvēra Griķis.

«Valsts ieņēmumu dienests (VID) pieprasīja lielu daļu datu bāzes, taču SIA «Internet» to apstrīdēja Administratīvajā tiesā, uzskatot to par administratīvo aktu. Šādā situācijā apturēt portāla darbību ir nepieņemami. VID rīcība ir visneiedomājamākais signāls, ko valsts var sūtīt saviem IT uzņēmējiem,» sacīja Griķis.

Savukārt SIA «Tvnet Latvia» valdes loceklis Juris Mendziņš norādīja, ka VID no «Internet» pieprasīja pietiekami lielu lietotāju datu bāzes daļu, taču likumā «Par nodokļiem un nodevām» teikts, ka jāsniedz informācija tikai un vienīgi par pašu nodokļu maksātāju.

«»ss.lv» šādu pieprasījumu pārsūdzēja tiesā. Ja tiesa šo prasību ir pieņēmusi, tad administratīvais akts ar to brīdi nav spēkā. Ja šajā brīdī kāds pieņem lēmumu bloķēt portālu, tas atgādina roku izgriešanas taktiku no 90.gadiem. Turklāt, nekādu īpašu citu datu, kā tie, kas redzami publiski, portāla rīcībā nav un VID var redzēt šos publiskos datus,» sacīja Mendziņš.

Kā ziņots, VID nolēmis apturēt Latvijas lielākā sludinājumu portāla «ss.lv» darbību saistībā ar tā atteikšanos sniegt informāciju par nereģistrētiem auto tirgotājiem. VID apturējis arī ar «ss.lv» īpašniekiem saistītā uzņēmuma SIA «Internet» saimniecisko darbību. «Internet» 1.augustā pieņemto VID lēmumu par «Internet» saimnieciskās darbības apturēšanu 3.augustā ir pārsūdzējusi VID ģenerāldirektorei Ilzei Cīrulei.

VID nosūtītajā pieprasījumā par sludinājumu portāla «ss.lv» bloķēšanu minēta vēl virkne ar SIA «Internet» saistītu domēna vārdu. Bez «ss.lv» iesnigumā minēti arī «2000.lv», «auto.lv», «dch.lv», «dorfman.lv», «doska.lv», «firenet.lv», «ftp.lv», «inet.lv», «internet.lv», «kasko.lv», «madam.lv», «moneta.lv», «multisistema.lv», «myphoto.lv», «netmail.lv», «noma.lv», «octa.lv», «pulse.lv», «showbar.lv», «sludinajumi.lv», «sound.lv», «sys.lv» un «titans.lv».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu