Gašpuitis: Naftas tirgū lielu lomu tuvākajā laikā spēlēs slānekļa naftas ieguve ASV

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Naftas tirgū lielu lomu tuvākajā laikā spēlēs slānekļa naftas ieguve ASV, pavēstīja «SEB bankas» makroekonomikas eksperts Dainis Gašpuitis.

«Izņemot vienu nedēļu, kopš aprīļa naftas krājumi ir turpinājuši rukt. Šī tendence, visticamāk, turpināsies. Naftas pārstrādes rūpnīcu apkope pavasarī bija nebijusi aktīva, kas mazināja pieprasījumu pēc naftas. Trešajā ceturksnī tās būtiski kāpinās jaudas un attiecīgi pieprasījumu un deldēs krājumus. Tāpat Ķīnas pieprasījums joprojām ir spēcīgs. Turklāt Saūda Arābijas naftas eksports trešajā ceturksnī parasti krītas, jo veidojas augsts vietējais pieprasījums pēc gaisa kondicionēšanas,» klāstīja Gašpuitis.

Viņš atzīmēja, ka lielu lomu tirgū tuvākajā laikā spēlēs slānekļa naftas ieguve ASV. «Pašreizējās zemās naftas cenas ir bremzējušas investīcijas slānekļa ieguves nozarē, kas apgrūtina to likviditāti un palielina to izmaksas. Turklāt slānekļa naftas platformām kļūst grūtāk atrast personālu, kas arī palielina izmaksu inflāciju. Līdz ar to ir jautājums, kurš ir tas līdzsvara punkts, pie kura ieguves ekspansija ASV sāks bremzēties. Tikmēr slānekļa naftas ieguve ASV konsekventi kļūst produktīvāka, un pašreizējā cena ir pietiekama, lai urbumu skaits turpinātu pieaugt. Līdz ar to OPEC lēmumam ierobežot ieguvi, lai pieaugtu cena, ir maza jēga apstākļos, kad urbumu skaits pieaug par aptuveni 30 urbumiem ik mēnesi,» skaidroja eksperts.

«SEB bankas» naftas cenas prognoze trešajā ceturksnī ir 55 ASV dolāri par barelu, ceturtajā ceturksnī 52,5 dolāri par barelu, bet 2018.gadā - 60 dolāri par barelu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu