Vējonis: Regulāra aviosatiksme starp Azerbaidžānu un Latviju sekmētu uzņēmējdarbības un tūrisma attīstību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvija ir ļoti ieinteresēta regulāras aviosatiksmes starp Azerbaidžānu un Latviju izveidošanā, kas sekmētu uzņēmējdarbības un tūrisma nozares attīstību, atklājot Latvijas un Azerbaidžānas biznesa forumu sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Viņš norādīja, ka šāds solis ne tikai sekmētu biznesa kontaktus un uzņēmējdarbību, bet būtu labs atbalsts tūrisma nozarei, veicinot aktīvāku tūristu apmaiņu starp abām valstīm.

Vējonis atgādināja, ka Azerbaidžāna jau šobrīd ir svarīgs Latvijas partneris transporta sektorā, un ka saskata lielu potenciālu sadarbībai arī turpmāk, īpaši Eirāzijas transporta koridoru attīstībā, kā arī sakaru un aviācijas jomās.

Vienlaikus Vējonis apliecināja, ka Latvija ir ieinteresēta paplašināt turpmāko sadarbību ar Azerbaidžānu lauksaimniecības jomā, īpaši Latvijas pārtikas produktu eksporta veicināšanā uz Azerbaidžānu. Viņš arī saskata potenciālu stiprināt sadarbību izglītības un zinātnes, IT, farmācijas un būvniecības nozarēs, kā arī tūrismā, īpaši veicinot veselības un medicīnas tūrismu.

«Ņemot vērā Latvijas augsti attīstīto komercbanku sektoru, varam piedāvāt profesionālus un modernus finanšu pakalpojumus. Savukārt ģeogrāfiskais izvietojums ir liela Latvijas priekšrocība. Attīstītā transporta infrastruktūra ar neaizsalstošām ostām, dzelzceļu, lidostām nostiprinājusi mūsu valsti ne tikai kā lielāko transporta mezglu Baltijā, bet arī kā pievilcīgu un uzticamu biznesa partneri globālā mērogā,» klātesošajiem teica Valsts prezidents.

Valsts prezidents uzskata, ka ir svarīgi paplašināt Latvijas un Azerbaidžānas sadarbību klimata pārmaiņu ierobežošanai, piebilstot, ka Latvijai ir daudzveidīga pieredze un zināšanas vides aizsardzībā, kas ietver gan atkritumu apsaimniekošanu un otrreizēju pārstrādi, gan arī inovatīvās zaļās tehnoloģijas.

Viņš uzsvēra, ka Latvijas ambīcijas turpmākajos gados ir kļūt par «Data Driven Nation», kur, vairojot datu pieejamību un izmantošanu, izmantojot mākslīgo intelektu, kā arī attīstot inovācijas, būs iespējams radīt viedās tehnoloģijas - tehnoloģijas, kas noteiks valstu attīstību nākamos gadu desmitus.

«Mūsu valstu sadarbības veicināšanā esam daudz ieguldījuši. Arī sasnieguši. Tomēr viss vēl ir priekšā! Mums jāizvirza ambiciozi mērķi un pilnvērtīgi jāizmanto radītās iespējas!» teica Valsts prezidents.

Tikmēr, Azerbaidžānas prezidents Ilhams Alijevs klātesošajiem sacīja, ka kopš šīs dienas Latvija un Azerbaidžāna ir stratēģiskie partneri, vēršot uzmanību uz to, ka šorīt Rīgas pilī tika parakstīta abu valstu stratēģiskās sadarbības deklarācija.

«Mūsu valstu ekonomikas nav konkurējošas savā starpā, tāpēc varam papildināt viena otru. Mēs izmantojam ļoti daudz no tā, ko Latvija ražo un eksportē,» uzsvēra Azerbaidžānas prezidents.

Alijevs aicināja Latvijas uzņēmumus uzsākt darbību Azerbaidžānā, kurā šobrīd valda labvēlīgs, pozitīvs investīciju klimats un ļoti konkurētspējīga biznesa vide. Tāpat viņš uzslavēja Latvijas uzņēmumus, kuriem ir laba pieredze, reputācija un profesionālais līmenis.

Jau ziņots, ka vizītē Latvijā ieradies Azerbaidžānas prezidents, kuru pavada uzņēmēju delegācija. Alijevs šodien tikās ar Vējoni, kā arī ar Saeimas priekšsēdētāju Ināru Mūrnieci (VL-TB/LNNK).

Šorīt Rīgas pilī prezidenti parakstīja stratēģiskās sadarbības deklarāciju. Tāpat starp abām valstīm tika parakstīti nozaru sadarbības līgumi izglītībā, transportā un būvniecības uzraudzībā.

Azerbaidžānas prezidents apliecināja, ka Latvijas-Azerbaidžānas biznesa forums nesīs labus rezultātus abu valstu savstarpējām attiecībām un to attīstībai, norādot, ka tā laikā tiks parakstīti vairāki komerciāli un ekonomiskās sadarbības līgumi, kas vecinās iespēju palielināt tirdzniecības apjomus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu