Rimšēvičs: No sākotnēji labi iecerētās nodokļu politikas reformas ir sanācis čiks

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

No sākotnēji labi iecerētās nodokļu politikas reformas Latvijā faktiski ir sanācis čiks, ceturtdien intervijā Latvijas Radio sacīja Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs.

«Pašreizējais variants ir vairāku politisko partiju kompromisa lēmums, kā rezultātā tā saucamā reforma ir atšķaidīta un faktiski ir izkalts čiks,» teica Rimšēvičs.

Pēc viņa sacītā, šobrīd vairāk var runāt nevis par nodokļu politikas reformu, bet gan par 2018.gada budžeta projektu. «Ja tā būtu reforma, es nekādā gadījumā nerunātu par to, ka būtiski pieaug budžeta deficīts, pieaug arī parāds. Tas vienkārši šobrīd ir nākamā gada budžeta projekts,» minēja Latvijas Bankas prezidents.

Rimšēvičs arī atzīmēja, ka ir īstenojies tas no kā Latvijas Banka iepriekš visvairāk baidījās, proti, nodokļu vide Latvijā mainās katru gadu un tā ir neprognozējama. «Ir pāriets pāri faktiski visiem iespējamajiem nodokļiem. Tas ir tas no kā mēs visvairāk baidījāmies, ka atkal būs kārtējā reize, kad Latvijā tiek mainīti spēles noteikumi, uzņēmēji nezina ar ko rēķināties, pie tam tās lietas ir samērā būtiski samudžinātas,» pauda Latvijas Bankas prezidents.

Viņš piebilda, ka Latvijas valsts ir nesakārtotās veselības sistēmas ķīlnieki. «Lietas līdz maijam gāja labi, bet maija sākumā mēs redzējām, ka tās sāk buksēt. Paskatoties dziļāk jeb pievelkot tuvāk, mēs sapratām, ka faktiski esam nesakārtotās veselības sistēmas ķīlnieki, kura beigu beigās tika piekabināta pie šīs tā saucamās reformas. (..) Tad arī sākās visa tā mētāšanās un beigu beigās visām pozitīvajām lietām, kas bija plānotas, - konkurētspējas uzlabošana, ēnu ekonomikas mazināšana - faktiski tika pārvilkta svītra,» sacīja Rimšēvičs.

«Ir drusku žēl. Ir jādzīvo tālāk. Ceru, ka cilvēki ar laiku ieklausīsies un sapratīs, ka Latvijā ir nepieciešama valsts apdrošināšanas medicīna, nevis kaut kāda fikcija ar kaut kādu 1%, kas kaut kur mistiski uzskaitīsies, un neviens nesapratīs, kas viņam pienākas. Vienvārdsakot, mēs dzīvosim pa vecam un turpināsim naudu mest melnā caurumā,» uzsvēra Latvijas Bankas prezidents.

Jau vēstīts, ka Saeima ceturtdien nodeva izskatīšanai komisijās plānotās nodokļu reformas likumprojektus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu