LVM: Uzlabojas sabiedrības kultūra, ievērojot aizliegumu valsts mežos svētkiem cirst kokus jaunaudzēs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Egļu jaunaudze; ilustratīvs foto.
Egļu jaunaudze; ilustratīvs foto. Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas sabiedrības kultūra, ievērojot aizliegumu Ziemassvētku eglītes un bērzu meijas uz Līgo svētkiem cirst jaunaudzēs, uzlabojas, sacīja Latvijas valsts mežu apsaimniekotāja «Latvijas valsts meži» (LVM) valdes loceklis Edvīns Zakovics.

Viņš sacīja, ka dodot iespēju iedzīvotājiem uz svētkiem personiskām vajadzībām nocirst kokus valsts mežos, kompānija dod ieguldījumu sabiedrībai un tradīcijām. «Vienīgā mūsu striktā prasība ir, ka eglītes un bērzus nedrīkst cirst jaunaudzēs. Ir pietiekami daudz vietu, kur jaunie kociņi ir sasējušies - grāvmalas, stigu malas un citas vietas, kur katrs kociņus var atrast pēc savas gaumes,» sacīja Zakovics, piebilstot, ka sabiedrības kultūra, attiecībā uz šīs prasības ievērošanu, uzlabojas.

Vienlaikus viņš piebilda, ka būtiska problēma joprojām ir mežu piesārņošana ar atkritumiem. Cilvēki joprojām mēģina atvest un izbērt atkritumus mežā, lai ietaupītu līdzekļus, ko nāktos izdot par atkritumu izvešanu.

Tomēr LVM seko līdzi tam, kas notiek Latvijas valsts mežos, un pietiekami daudzus meža piesārņotājus iedevies «pieķert aiz rokas». «Mums vairāk nekā 600 darbinieku visu laiku atrodas mežā. Tāpat atkritumos nereti paliek zīmes, pēc kurām šos īpašniekus viegli var atrast. Kā smieklīgu gadījumu varu minēt, ka mums gadījās atrast pat atkritumu īpašnieka veselības apsekošanas lapas, kur skaidri norādīts gan vārds, gan adrese, gan daktera apmeklējuma laiks un konstatētās kaites. Nu pēc tam pašam tie atkritumi bija jāsavāc un bija liels kauns,» sacīja Zakovics.

Jau ziņots, ka LVM apsaimniekotajos mežos iedzīvotājiem bez maksas ik gadu personiskām vajadzībām ir atļauts nocirst vienu eglīti Ziemassvētku sagaidīšanai, kā arī nelielu daudzumu bērzu zaru un meiju.

LVM izveidoti, lai apsaimniekotu valsts mežus - izsolītu ciršanas tiesības mežos, tos atjaunotu, nomātu medību platības utt. Kompānijas īpašnieks ir valsts, bet akciju turētāja - Zemkopības ministrija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu