«Indexo»: Līdz šim 2.pensiju līmeņa pārvalde ir bijusi miera osta un pīļu dīķis

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Reālas konkurences pensiju 2.līmeņa pārvaldnieku vidū līdz šim nav bijis un viens no galvenajiem iemesliem ir cilvēku neinformētība par to, kādi ir viņu uzkrājumi fondēto pensiju sistēmā un to atdeve, atzina jaunā pensiju pārvaldnieka «Indexo» valdes priekšsēdētājs Valdis Siksnis.

«Līdz šim 2.pensiju līmeņa pārvalde ir bijusi pilnīga miera osta un pīļu dīķis,» uzsvēra Siksnis, norādot, ka līdzšinējie tirgus dalībnieki ar esošo situāciju ir samierinājušies un pat necenšas konkurēt pēc būtības - ar komisiju maksām vai atšķirīgām pensiju kapitāla pārvaldes filozofijām.

«It kā mums ir seši septiņi pārvaldnieki, bet ar ko viņi atšķiras?

Es uz šo jautājumu nevaru atbildēt. Komisijas maksas visiem ir identiskas - likumā atļautajā maksimālajā līmenī. Vai kāds piedāvā atšķirīgu ieguldījumu filozofiju? Atšķirības ir minimālas. Pensiju plāni tiek pārdoti ar «iPhone» loteriju palīdzību, ar atlaidēm kādiem citiem bankas pakalpojumiem, dažās bankās, pirms jūs varēsiet lietot internetbanku, jums būs jātiek vaļā no agresīva reklāmas bannera «Apstiprini savu dalību 2.pensiju plānā», kur tikai ar brillēm būs saskatāma podziņa «Nē«. Es domāju, ka tā nav atbildīga pārdošana. Šo darbību rezultātā attiecīgās bankas pensiju pārvaldnieku tirgus daļa gandrīz perfekti korelē ar to, kāda ir bankas klientu bāze kopumā. Savukārt tam nav nekādas korelācijas ar pensiju plānu atdevi. Tas pensiju plānu pārvaldniekus pat nemotivē kaut ko darīt citādāk. Piemēram,

vissliktākā atdeve desmit gadu laikā ir «Swedbank» ieguldījumu plānam «Dinamika», bet tam ir dominējošā tirgus daļa,»

pauda Siksnis.

Viņš piebilda, ka viens no problēmas cēloņiem ir tas, ka pensiju plānu dalībniekiem ir visai apgrūtinoši regulāri saņemt informāciju par saviem ieguldījumiem un to atdevi. Šī informācija neglabājas pie pensiju plānu pārvaldniekiem, bet tikai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā (VSAA) un Latvijas Centrālajā depozitārijā. Attiecīgi paši cilvēki

informāciju var iegūt tikai pēc pieprasījuma vietnē «www.latvija.lv» vai VSAA. Rezultātā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju pat neatceras, kādā pensiju plānā viņu iemaksas nonāk,

bet vēl mazāk zina, cik tur ir uzkrāts, kāda ir atdeve un kādas komisijas maksas tiek ieturētas.

Pēc Sikšņa domām tas arī ir ļāvis līdz šim Latvijas pensiju pārvaldniekiem ieturēt salīdzinoši augstas komisijas maksas. «Normālos apstākļos šo izmaksu problēmu būtu jārisina konkurencei. Es nedomāju, ka labākais risinājums būtu Latvijā noteikt zemākos komisijas maksas griestus pasaulē.

Ir jāpanāk, ka visi šajā tirgū konkurē pēc būtības, tostarp arī ar cenu. Tad arī komisijas maksu līmeņi nostāsies objektīvi tur, kur tiem būtu jābūt.

Savukārt konkurenci var veicināt, modinot sabiedrības ieinteresētību. It kā jau mēs varam vainot cilvēkus, ka neviens neinteresējas utt. Taču problēma jau ir pat tajā, ka uzzināt informāciju ir grūti,» uzsvēra «Indexo» vadītājs.

«Es teiktu, ka mūsu konkurents pašlaik nav neviens no esošajiem tirgus spēlētājiem. Mūsu galvenais konkurents ir sabiedrības pasivitāte, neieinteresētība un negatavība rīkoties. Šķiet, ka līdzšinējos pārvaldniekus tas ir pilnībā apmierinājis un viņu komunikācija ar sabiedrību ir bijusi atbilstoša.

Piesakieties plānam X un iegūsiet iespēju laimēt gludekli vai «iPhone», piesakieties, jo reklāmā zem palmām gozējas laimīgi pensionāri!

Tikai līdz ar «Indexo» parādīšanos ir sākusies reāla diskusija par to, kas patiešām notiek ar 2.pensiju līmeni, cik mēs par to maksājam, kāda ir atdeve. Es domāju, ka spiediena rezultātā reaģēt būs spiesti arī citi. Konkurence saasināsies un būs inovatīvi piedāvājumi gan cenas, gan aktīvu pārvaldes stratēģijas ziņā,» pārliecināts ir Siksnis.

Viņš arī pauda, lai jaunā 2.pensiju līmeņa fonda pārvaldnieka «Indexo» eksistence attaisnotos, pietiek pat ar dažiem tūkstošiem klientu. «Ja piesaistīsim desmit tūkstošus klientu ar vidējiem un augstiem ienākumiem, tad «Indexo» projekts jau būs izdevies,» prognozēja Siksnis.

Pašlaik «Indexo» ir paredzējis strādāt ar vienu dinamisko plānu, kurš piedāvās maksimāli atļauto apmēru - 50% - investēt akcijās, atlikušie līdzekļi tiks investēti galvenokārt obligācijās. Līdzekļi tiks izvietoti attīstīto pasaules valstu akciju indeksu fondos, kā arī investīciju kategorijas obligāciju indeksu fondos. «Nākotnē mēs plānojam ieviest arī konservatīvo plānu, kurš būs piemērotāks cilvēkiem pirms pensionēšanās vecuma. Tāpat mēs vērosim izmaiņas likumdošanā un domāsim, vai ir vajadzība vēl pēc kāda cita plāna. Ja mūsu darbība būs veiksmīga, tad domāsim arī par to, vai piedāvājumu vajag paplašināt ar iesaistīšanos 3.pensiju līmenī,» pauda Siksnis.

Jau vēstīts, ka no 3.jūlija «Indexo» piedāvā pensiju plānu «Indexo Izaugsme».

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (FKTK) padome 2017.gada 16.maijā izsniedza «Indexo» licenci ieguldījumu pārvaldes pakalpojumu sniegšanai ar pamatdarbību valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanā.

Pēc «Firmas.lv» datiem, «Indexo» dibināta 2017.gada janvārī. Tās dibinātājs ir SIA «DVH», kuras īpašnieki ir SIA «Perfect Match» (40%), kas pieder Igaunijas pilsonim Henrikam Karmo, SIA «VSCAP» (30%), kas pieder kādreizējam «Nordea Bank» Latvijas filiāles vadītājam Valdim Siksim, un Druvis Mūrmanis (30%). «Indexo» pamatkapitāls ir 2,265 miljoni eiro.

Šobrīd valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju reģistrā ir deviņi pārvaldītāji - «Swedbank ieguldījumu pārvaldes sabiedrība», «Norvik ieguldījumu pārvaldes sabiedrība», «INVL Asset Management», «SEB Wealth Management», «CBL Asset Management», «DNB Asset Management», «Nordea Pensions Latvia», «ABLV Asset Management» un «Indexo».

Latvijā ir izveidota triju līmeņu pensiju sistēma. Pirmā līmeņa pensijas maksā tagadējiem pensionāriem no budžetā iekasētajiem sociālajiem maksājumiem. Otrais jeb fondēto pensiju līmenis paredz, ka daļa no strādājošo sociālajām iemaksām tiek ieguldīta finanšu sektorā. Savukārt trešajā līmenī darbojas privātie pensiju fondi, kuros līdzekļus var iemaksāt brīvprātīgi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu