Lietuvas EP deputāts: «Brexit» neveicinās aizbraukušo atgriešanos Baltijas valstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

«Brexit» neradīs priekšnosacījumus, lai Baltijas valstīs atgrieztos aizbraukušie iedzīvotāji, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts no Lietuvas Petrs Auštrevičs. Pēc viņa domām neliels iedzīvotāju skaits varētu atgriezties, tomēr daudzi imigranti drīzāk lūkotos citu valstu virzienā, kurp pārcelties, nevis atgrieztos mājās. Viņš uzskata, ka daudzi visupirms lūkosies uz Īriju, kas ir angliski runājoša, kaimiņos esoša valsts ar liberālu ekonomisko politiku un pieņemamu dzīvesveidu.

«Tāpat viņi varētu skatīties uz dažām kontinentālās Eiropas valstīm. Lai atgūtu mājās emigrējušos tautiešus pēc «Brexit», mums būtu jāpaveic kaut kas īpašs. Tas nenotiks automātiski,» ir pārliecināts deputāts.

Auštrevičs arī uzsver, ka Baltijas valstis no «Brexit», visticamāk, neko neiegūs, un Eiropa, īpaši, Lielbritānija, no šīs izstāšanās ļoti daudz zaudēs. «Briti tikai pēc kāda laika sapratīs, kādus riskus viņi ir uzņēmušies,» piebilst eiroparlamentārietis.

Viņš uzskata, ka patlaban Lielbritānijas iedzīvotāji ir pārlieku optimistiski, savukārt ES iedzīvotāji ir pārāk pesimistiski, vērtējot, kāda būs «Brexit» ietekme, īpaši, uz Baltijas valstīm. Tomēr pēc viņa domām ir skaidrs, ka šajā procesā zaudētājas būs abas puses.

«Nožēloju, ka britu vēlētāji pieņēma šādu lēmumu. Es neticu apgalvojumam, ka bez Lielbritānijas mēs būsim stiprāki, toties esmu pārliecināts, ka Lielbritānija gan būs zaudētāja, atrodoties ārpus ES. Tas nav tas veids, kādā būtu jārīkojas 21.gadsimtā,» norāda Auštrevičs. Vienlaikus viņš ir pārliecināts, ka Baltijas valstīm būtu jāpiesaista darbarokas no kaimiņvalstīm un jālieto aktīvāka politika, aicinot iekļauties Baltijas darba tirgū cilvēkus no konkrētiem kaimiņvalstu darba tirgus segmentiem.

«Pagaidām tikai runājam par darbaspēka trūkumu mūsu valstīm, piemēram, Lietuvā mēs jau novērojam kvalificēta darbaspēka trūkumu, tomēr darām ļoti maz, lai mainītu savu politiku no runāšanas uz darbību. Tādēļ mums ir jābūt aktīvākiem, piemēram, Ukrainā, Baltkrievijā vai pat dažās valstīs to kaimiņos, lai aicinātu to darbaspēku pie mums,» uzsver Auštrevičs.

Deputāts ir pārliecināts, ka šīs valstis nav tradicionāli uz emigrāciju vērstas, tām nav ilggadējas politikas doties uz Eiropu, un tās parasti dodas darba meklējumos uz Krieviju. «Lai mainītu šo attieksmi un ļautu viņiem apmesties mūsu valstīs, būs vajadzīgs laiks. Mūsu politiķiem ir jābūt aktīviem un jādomā līdzi laikam, lai nenokavētu. Pretējā gadījumā mūsu ekonomikās būs vērojama izaugsmes tempa samazināšanās,» skaidro eiroparlamentārietis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu