Kučinskis: Nevaram uzvesties kā bērni, kas niķojas, kad nedabū konfekti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Zināmā brieduma pakāpē nevaram uzvesties kā bērni, kas niķojas, kad nedabū konfekti, ceturtdien atklājot Nacionālā trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdi, kurā tiek skatīts jautājums par nodokļu politikas reformu, uzsvēra Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Viņš pateicās sociālajiem partneriem - Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai un Latvijas Darba devēju konfederācijai (LDDK) - par vairāk nekā pusgadu ilgo darbu pie nodokļu reformas izstrādes.

Kučinskis uzsvēra, ka nodokļu reforma ir nonākusi finiša taisnē pat, ja ne visi ir apmierināti.

«Patlaban ne visi ir apmierināti, bet ja gribam racionāli tikt līdz finišam, ir jārēķinās, ka ir vēl notikumi, kas risinās paralēli. Tas viss ir jāizvērtē un jānonāk līdz kompromisam. Ja bērnībā nedabūja konfekti, bērns sāk sist kājas un nevēlas iet uz priekšu. Tomēr zināmā brieduma pakāpē, jāsaprot, ka tā nevar,» pauda premjers.

Kā vēstīts, LDDK pirmdien aicināja valdību sasaukt NTSP sēdi, lai kopā ar sociāliem un sadarbības partneriem vienotos par tālāko rīcību nodokļu reformas kontekstā. LDDK atgādināja, ka sociālie un sadarbības partneri ir aktīvi piedalījušies nodokļu reformas pamatprincipu izstrādāšanā, bet valdošā koalīcija šobrīd neņem vērā darba devēju un darba ņēmēju viedokli, lemjot par nodokļu reformu, pārliecināta konfederācija.

Vadošā koalīcija pirmdien vienojās diferencēt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi 20%, 23% un 31% apmērā.

«Koalīcija vienojās piedāvāt diferencēt IIN likmes - ienākumiem līdz 20 000 eiro gadā IIN likme būs 20%, no 20 001 eiro līdz 55 000 eiro - 23%, bet virs 55 000 eiro - 31%. Tajā pašā laikā lielo algu saņēmējiem netiks piemērots solidaritātes nodoklis,» pēc koalīcijas padomes sēdes informēja Kučinskis. Iepriekš nodokļu reformas piedāvājums paredzēja ieviest divas IIN pamatlikmes - 20% ienākumiem līdz 45 000 eiro gadā un 23% ienākumiem virs 45 000 eiro gadā.

Tāpat koalīcija vienojās, ka reinvestētajai peļņai tiks piemērota 0% likme, lai saglabātu uzņēmumu konkurētspēju.

Pakāpeniski augs arī neapliekamais minimums. Ar nodokļi neapliekamo minimumu paredzēts palielināt līdz 200 eiro no 2018.gada, līdz 230 eiro no 2019.gada un 250 eiro no 2020.gada. Palielinātais neapliekamais minimums netiks piemērots sākot ar ienākumiem no 1200 eiro.

Lai nodrošinātu veselības nozares finansējuma pieaugumu, koalīcijas partneri vienojās, ka šis finansējums tiks rasts, paceļot par vienu procentpunktu sociālās iemaksas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu