ASV lēmums paaugstināt bāzes likmi Latviju tiešā veidā ietekmēs nedaudz

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

ASV centrālās bankas lēmums paaugstināt bāzes procentu likmi Latviju tiešā veidā ietekmēs nedaudz, sacīja Latvijas Bankas (LB) ekonomists Andris Strazds.

«ASV centrālās bankas lēmums par ceturtdaļprocentu paaugstināt ASV dolāru bāzes procentu likmi, kuras augšējā robeža tagad būs 1,25%, bija gaidīts un attiecīgi nekādus būtiskus satricinājumus finanšu pasaulē nav radījis. Lēmuma tiešā ietekme uz Latviju ir neliela, pamatā tas nozīmē, ka pieaugs procentu maksājumi tiem nedaudzajiem aizņēmējiem, kuriem ir kredīti ASV dolāros,» teica Strazds.

Vienlaikus viņš atzīmēja, ka šāds ASV centrālās bankas lēmums netieši norāda, ka ASV ekonomika turpina veiksmīgi attīstīties. Tostarp bezdarbs ASV ir zems, bet inflācija mērena - nedaudz zem 2%.

Tāpat Strazds norādīja, ka interesantāka ir cita ziņa - ASV centrālās bankas lēmums šā gada laikā pakāpeniski sākt samazināt tās bilancē esošo valdības un hipotekāro vērtspapīru apmēru.

«Vienkāršoti runājot, ASV centrālā banka jau drīzumā sāks pakāpeniski savākt atpakaļ daļu no finanšu krīzes un pēckrīzes periodā «nodrukātās» naudas. Tas, protams, būs vairākus gadus ilgs process. Tā rezultātā pakāpeniski būtu jāpieaug arī ilgtermiņa procentu likmēm ASV dolāros. Taču, ņemot vērā, ka ASV centrālā banka pirmā uzsāks tās bilancē esošā vērtspapīru apmēra samazināšanu, gūsim priekšstatu par šī procesa ietekmi uz reālo ekonomiku, piemēram, patēriņu, uzkrājumu veidošanu un investīcijām,» sacīja Strazds.

Aģentūra LETA jau vēstīja, ka ASV centrālā banka Federālā rezervju sistēma trešdien, 14.jūnijā, nolēma paaugstināt bāzes procentlikmi par 0,25 procentpunktiem - līdz 1-1,25%.

Iepriekšējās izmaiņas bāzes procentu likmē tika veiktas šogad martā un pērn decembrī, kad centrālā banka īstenoja pirmo paaugstinājumu kopš 2015.gada decembra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu