Fiskālās disciplīnas padome: Fiskālajai ilgtspējai jāņem vērā arī sociālus un politiskus riskus

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Uz fiskālo ilgtspēju jāraugās kompleksi, ņemot vērā arī sociālus un politiskus riskus, šodien notikušajā diskusijā par fiskālo ilgtspēju un publiskā sektora lomu ekonomiskās izaugsmes un sociālās labklājības veicināšanā uzsvēra Fiskālās disciplīnas padomes (FDP) priekšsēdētājs Jānis Platais.

Diskusijas ietvaros secināts, ka esošais nodokļu ieņēmumu līmenis Latvijā ir nepietiekams valsts vajadzībām un pastāv riski, ka ilgtermiņā var pieaugt valsts parāds.

Platais atzina, ka pašreizējais nodokļu ieņēmumu līmenis ierobežo valdības spēju nodrošināt augstas kvalitātes sabiedriskos pakalpojumus un adekvātu sociālo aizsardzību. Pieaugot dzīves līmenim, sagaidāms, ka pēc sabiedriskajiem pakalpojumiem būs augstākas prasības. Būs nepieciešama skaidra izpratne par pakalpojumu klāstu un sociālās aizsardzības pasākumiem, kurus nodrošinās publiskais sektors, lai atbilstoši veidotu arī ieņēmumu politiku.

«Nav pieņemama kārtējo izdevumu finansēšana uz parāda rēķina, tādējādi apdraudot fiskālo ilgtspēju,» uzsvēra FDP vadītājs.

Pēc Platā teiktā, fiskālā ilgtspēja nozīmē valsts spēju ilgtermiņā pildīt savas finansiālās saistības. Strādājot pie fiskālās ilgtspējas ziņojuma, ir būtiski novērtēt, kādu ietekmi uz valsts parādu atstās pašreizējā izdevumu politika, ņemot vērā sabiedrības novecošanos un ar to saistītas izmaksas.

Lai gan vairākas organizācijas Latvijas pensiju sistēmu un veselības aprūpes sistēmu ir atzinušas par fiskāli ilgtspējīgām, tiek arī norādīts, ka zems pensionāru ienākumu līmenis un nepietiekams valsts atbalsts veselības aprūpes risku risināšanai var radīt virkni sociālu un politisku risku. Šīsdienas saruna ļāva uz ilgtspēju raudzīties kompleksi, ņemot vērā dažādu faktoru ilgtermiņa ietekmi.

«Būs vajadzīgi kompromisi valsts finanšu resursu sadalē, nodokļu slogā, ekonomikas izaugsmes iespējās un publiskajos pakalpojumos un sociālajās garantijās,» secināja Platais.

Diskusijā piedalījās dažādu jomu eksperti, un sarunas laikā izskanējušie viedokļi un atziņas tika apkopotas, lai ilgtspējas ziņojumā, ko patlaban izstrādā FDP, būtu ietverts plašāks skatījums par tiem faktoriem, kas tuvāko 20 gadu laikā ietekmēs valsts finanšu stabilitāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu