Apdrošinātājs: Latvijā 80% iedzīvotāju satrauc ekonomiskās krīzes varbūtība

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Latvijā 80% iedzīvotāju satrauc ekonomiskās krīzes varbūtība, pavēstīja risku apdrošinātāja «Ergo» komunikācijas vadītāja Inese Kronberga, atsaucoties uz kompānijas veiktā jaunākā «Ergo Drošības indeksa» pētījuma datiem.

Viņa atzīmēja, ka, domājot par valsts stabilitāti un drošību, Latvijas iedzīvotāju bažas par iespējamu ekonomisko krīzi un politisko nestabilitāti valstī ir pieaugušas - šis indeksa rādītājs pēdējo triju gadu laikā pasliktinājies no -39 indeksa punktiem 2014.gadā līdz -48 šogad.

«Latviešu bažas par to, kas viņus apdraud, bieži vien ir iracionālas. Taču tāda ir «Drošības indeksa» būtība - mērīt, kā cilvēki jūtas tīri subjektīvi, dzīvojot šajā valstī,» piebilda pētījumu centra SKDS direktors Arnis Kaktiņš.

Tāpat aptaujā secināts, ka cilvēku bažas attiecībā uz nacionālo stabilitāti un drošību, salīdzinot ar 2015.gadu, kopumā ir mazinājušās, indeksa vērtībai samazinoties no -29 līdz -26 punktiem. Tajā pašā laikā kā vienu no biežākajiem iemesliem bažām šajā dimensijā iedzīvotāji minējuši imigrācijas jautājumu un militāra konflikta iespējamību - 64% Latvijas iedzīvotāju satrauc iespējama liela bēgļu un patvēruma meklētāju vai imigrantu plūsma, bet 62% - ka Latvijā varētu sākties militārs konflikts.

Vienlaikus būtiski samazinājušās iedzīvotāju bažas par etniska konflikta iespējamību Latvijā - šis mērījums, salīdzinot ar 2014.gadu, sarucis par 15 indeksa punktiem.

«Norises valstī, kā arī pasaulē atstāj ietekmi uz lēmumu pieņemšanu - cilvēki piesardzīgāk pieņem lēmumus attiecībā uz ilgtermiņa saistībām. Mēs to īpaši sajutām «Brexit» notikumu sakarā un laikā, kad kritās procentu likmes vērtspapīru tirgū - cilvēki kļuva piesardzīgi, pamatīgāk izvērtējot visus aspektus, pirms parakstīt ilgtermiņa līgumus par uzkrājumu veikšanu dzīvības apdrošināšanā savai pensijai vai citiem nolūkiem,» sacīja «Ergo» valdes locekle Baltijā Ingrīda Ķirse.

Savukārt Kaktiņš norādīja, ka Latvijā iedzīvotāji nereti baidās un bažījas par to, kam patiesībā nav objektīva pamata un daļēji to veicina mediju sniegtā informācija. «»Ergo Drošības indeksa» pētījums rāda, ka teju ceturtā daļa Latvijas iedzīvotāju, kā izrādās, baidās, ka varētu ciest no zemestrīces. Acīmredzot ainas, ko cilvēki redzējuši ārvalstu ziņās vai filmās, kad zemestrīce izposta visu, kas apkārt, atstāj iespaidu, liekot paust subjektīvu satraukumu arī par to, kam reāli nav objektīva iemesla,» viņš sacīja.

«Ergo Drošības indeksa» dati iegūti Latvijas, Lietuvas un Igaunijas iedzīvotāju aptaujā interneta vidē sadarbībā ar SKDS. Pētījumā aptaujāti 1005 pastāvīgie iedzīvotāji katrā valstī vecumā no 18 gadiem līdz 74 gadiem.

«Ergo» apdrošinātāju grupa Baltijā pārstāv starptautisko apdrošināšanas grupu «Ergo International AG», kuras mītne ir Diseldorfā, Vācijā, un tās lielākais akcionārs ir starptautiskā pārapdrošināšanas sabiedrība «Munich Re».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu