Danusēvičs: VID cenšas novērt uzmanību no kases aparātu reformas problēmām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ar paziņojumiem par krāpšanos ar kases aparātiem, ko veikuši Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) biedri, Valsts ieņēmumu dienests (VID) novērš uzmanību no problēmām ar kases aparātu (EKA) reformu, pauda LTA prezidents Henriks Danusēvičs. Viņš teica, ka šāda VID rīcība liecina par vēlmi izvairīties no problēmu apspriešanas ar LTA un sabiedrību.

«Tirgotāju asociācija runā par lietu kopumā. Mēs vēlamies mūsdienīgus risinājumus. Taču VID novērš uzmanību no problēmām, publiskajā telpā izplatot informāciju, ka mūsu biedri būtu veikuši krāpšanos ar kases aparātiem. Tā nav valsts pārvaldes iestādes cienīga rīcība,» uzsvēra Danusēvičs.

Viņš sacīja, ka LTA ir aicinājuši VID atklāt to uzņēmumu nosaukumus, kuri ir veikuši krāpnieciskas darbības, taču VID to nedarot.

Kā vēstīts, VID informēja, ka pērn konstatēti 28 gadījumi ar iejaukšanos kases aparātu darbībā, seši lieli uzņēmumi bijuši LTA biedri, turklāt viens no LTA biedriem ir iesaistīts arī pievienotās vērtības nodokļa (PVN) darījumu ķēdēs.

Dienests informēja, ka pērn lielāko kases aparātos neuzrādīto naudas summu VID konstatēja kādā mazumtirdzniecības uzņēmumā - gada griezumā tas neuzrādīja 897 400 eiro. Kāds nakts klubs, ko likums liedz nosaukt vārdā, neuzrādīja 425 600 eiro, savukārt, kāds ēdināšanas pakalpojumu sniedzējs kases aparātā neuzrādīja 193 200 eiro. Nedaudz mazāki pārkāpumi konstatēti arī pārējos uzņēmumos, kuros veiktas pārbaudes.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka LTA aicināja VID skaidrot nevēršanos pret personām par kases aparātu «grozīšanu». LTA aicināja sniegt patiesu informāciju par VID darbību elektronisko kases aparātu sagrozīšanas novēršanas jomā, t.sk. atbildēt uz jautājumu - kāpēc VID ir noraidoša nostāja pret kriminālatbildības noteikšanu par pārkāpumiem konkrētām personām par kases aparātu «grozīšanu».

Asociācijā arī norādīja, ka VID iepriekšējos gados nekad nav runājis par pusmiljona eiro zudumiem dienā un nav informējis nozares asociāciju, ka pastāv šāda problēma. Vienlaikus VID nespējot apkarot krāpnieciskās PVN shēmas un nespēj iekasēt naudu no lielajiem nodokļu parādniekiem.

«Tā kā vienlaikus tiek izplatītas tenkas, ka LTA piesedz kriminālās pasaules intereses, tad esam atkārtoti vērsušies Drošības policijā un aicināsim izpētīt afēras būtību arī jaunajai Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) vadībai. LTA ir aprēķinājusi, ka šogad vienai ārzemju kompānijai uz Latvijas pircēju rēķina tiks ieguvums 60 miljoni eiro. Ņemot vērā līdzšinējo praksi, mūsu valstī kāds nopelnīs likumīgos 10%,» uzsvēra LTA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu