Brigmanis: Nodokļu reformas apjoms būs atkarīgs no vienošanās koalīcijā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis uzskata, ka tas, kādā apjomā Latvijā tiks īstenota plānotā nodokļu reforma, būs atkarīgs no vienošanās koalīcijā.

Brigmanis neizslēdza iespēju, ka reforma varētu būtu mazāk apjomīga nekā plānots līdz šim. Vaicāts par to, vai 2018.gadā kā vēlēšanu gadā varētu būt sarežģītāk panākt kādu jaunu vienošanu, politiķis aģentūrai LETA atzina, ka par visiem lēmumiem nodokļu reformas kontekstā ir jāvienojas šogad. Viņš norādīja, ka par atsevišķām lietām var vienoties, nosakot vēlāku spēkā stāšanās laiku.

ZZS līderis pastāstīja, ka finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) nodokļu reformas jautājumus ir pārrunājusi ar Eiropas Savienības atbildīgajām amatpersonām un diskusijas ar Eiropas Komisijas pārstāvjiem vēl turpināsies.

Brigmanis atkārtoti uzsvēra, ka «politiski ir aizliegts» izskatīt iespēju palielināt pievienotās vērtības nodokli, jo šāds solis kaitētu izmaiņu mērķim - uzlabot maznodrošināto cilvēku finansiālo stāvokli. PVN paaugstināšanas iespēja ir «noraidīta pašā saknē», uzsvēra ZZS frakcijas vadītājs.

Kā ziņots, partijām tuvākajā laikā būs politiski jāizšķiras par to, kādā apmērā īstenot piedāvātās nodokļu reformas, bet Finanšu ministrija (FM) jaunus būtiskus priekšlikumus vairs neizstrādās, 24.martā LNT paziņoja premjers Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis norādīja, ka politiska izšķiršanās esot nepieciešama tuvākajā laikā un jau jūnijā koalīcijai būšot jāvienojas, vai nedaudz riskēt un virzīties uz priekšu ar esošo piedāvājumu, vai arī reformu samazināt un daļu no tās atlikt.

Pēc politiķa vārdiem, nekādu plašu diskusiju vairāk nebūs, un tagad tā būšot politiska izšķiršanās, ko darīt ar reformu piedāvājumu. FM jaunus būtiskus priekšlikumus vairs neizstrādāšot, bet varētu piedāvāt alternatīvu variantu, no kuriem reformu punktiem atteikties vai arī ko ieviest pakāpeniski ilgākā laika posmā.

Ministru prezidents paziņoja, ka pastāv divi rīcības varianti - iet uz priekšu ar esošo piedāvājumu, vai arī 100 miljonu eiro apjomā kaut ko no piedāvājuma sašaurināt. Kučinskis uzsvēra, ka no nodokļu reformām noteikti netiks svītroti divi punkti - nevienlīdzības mazināšana ar neapliekamā minimuma palielināšanu un darbaspēka nodokļu samazināšanu un reinvestētās peļņas neaplikšana ar nodokļiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu