Ārvalstu investori: Rīgā nedrīkst pieļaut atkritumu apsaimniekošanas monopola izveidi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgā nedrīkst pieļaut atkritumu apsaimniekošanas monopola izveidi, jo tas apdraud patērētāju tiesības un konkurenci, kā arī liedz nozarē ienākt ārvalstu investīcijām, liecina Ārvalstu investīciju padomes Latvijā (ĀIPL) pozīcijas uzmetums par politiku atkritumu apsaimniekošanas un enerģētikas jomā pirms rītdienas tikšanās ar valdības pārstāvjiem.

ĀIPL norāda, ka pēdējos gados ir notikušas pozitīvas pārmaiņas gan atkritumu apsaimniekošanas, gan enerģētikas nozares regulējumā un politikā, tomēr joprojām pastāv vairākas problēmas, kurām ĀIPL vēlas pievērst Latvijas valdības uzmanību.

Atkritumu apsaimniekošanas politikā joprojām ir iespējas turpināt ieviest aprites ekonomikas principus, izmantojot atkritumus kā resursu un veicinot atvērta, caurskatāma un konkurētspējīga tirgus izveidi atkritumu apsaimniekošanas jomā. Lai sasniegtu Eiropas Savienības (ES) izvirzītos un valsts noteiktos mērķus, ĀIPL iesaka veicināt aprites ekonomiku, izmantojot otrreizēju pārstrādi un enerģijas reģenerāciju, kā arī nepieļaut atkritumu apsaimniekošanas monopola izveidi Rīgā.

ĀIPL pauž bažas par Rīgas pašvaldības piedāvāto atkritumu apsaimniekošanas modeli, proti, publiskās un privātās partnerības izveidi pašvaldībai ar vienu uzņēmumu uz 20 gadiem. Tiek uzsvērts, ka tas apdraud patērētāju tiesības un konkurenci atkritumu apsaimniekošanas tirgū Latvijā. Turklāt tas liedz nozarē ienākt ārvalstu investīcijām, kas veicinātu jaunu tehnoloģiju un risinājumu izmantošanu.

ĀIPL atbalsta Konkurences padomes (KP) paustās bažas un atbalsta tās ieteikumu, lai Rīgas pašvaldība atkārtoti izvērtē piedāvāto atkritumu apsaimniekošanas modeli un publiskās un privātās partnerības nepieciešamību arī no konkurences viedokļa.

Attiecībā uz ES izvirzītajiem un valsts noteiktajiem mērķiem atkritumu apsaimniekošanas jomā ĀIPL norāda, ka efektīvi un ilgtspējīgi atkritumu apsaimniekošanas risinājumi saistīti ar kapitālieguldījumiem, augstajām tehnoloģijām un sarežģītiem pasākumiem, tāpēc investoriem ir vajadzīgs ilgtermiņa tiesiskais regulējums, kas būtu prognozējams un ieguldījumiem labvēlīgs.

ĀIPL iesaka noteikti un apņēmīgi likvidēt iespēju izgāzt atkritumu poligonos materiālus, kurus iespējams pārstrādāt vai atkārtoti izmantot enerģijas reģenerācijā. Tāpat rekomendēts piemērot aizliegumu, kas noteikts ES direktīvā attiecībā uz bioloģisko atkritumu apglabāšanu poligonos, veicināt energoefektivitāti, izmantojot no atkritumiem iegūtu enerģiju un kurināmo.

Savukārt, lai īstenotu tiesību aktos paredzētās prasības attiecībā uz ražotāju atbildības palielināšanu, ĀIPL rekomendē nodrošināt caurskatāmību uzņēmumu pārskatu sistēmā un kontroles mehānismu ieviešanā, kā arī izstrādāt jaunas otrreizējās pārstrādes atbalsta iniciatīvas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu