LBLA: bioloģiski sertificētu saimniecību skaits Latvijā būtiski nemainīsies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Patlaban Latvijā ir aptuveni 4000 bioloģiski sertificētu saimniecību un to skaits tuvākajos divos gados būtiski nemainīsies, prognozēja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas (LBLA) valdes priekšsēdētājs Gustavs Norkārklis.

«Tas lielākā vai mazākā mērā ir saistīts ar Eiropas Savienības Kopējo lauksaimniecības politiku (KLP) un Eiropas Savienības (ES) fondu plānošanas periodiem. Patlaban Latvijā ir 4000 bioloģiski sertificētu saimniecību. Ja būtu pieejams papildu atbalsts, saimniecību skaits droši vien palielinātos, bet patlaban nav prognozējams straujš kāpums. Saimniecību skaits un sertificētās platības būtiski tuvākajos divos gados nemainīsies,» teica Norkārklis.

Viņš arī pastāstīja, ka patlaban bioloģiskajiem lauksaimniekiem ir aktīvi sākusies sezona. Mainīgo laika apstākļu dēļ nav būtisku problēmas, piemēram, sējas darbos. «Tā kā pavasaris bija aukstāks, vietām darbi mazliet iekavējušies, taču visu izdosies paspēt un izdarīt,» teica asociācijas vadītājs.

Norkārklis atgādināja, ka daļai lauksaimnieku sējas darbi atkarībā no laika apstākļiem konkrētajā apvidū un audzējamās kultūras sākās jau aprīlī, citi darbus turpina arī maijā. Lauksaimnieki ņem vērā to, ka Latvijā dažādos reģionos un apvidos ir atšķirīgi klimatiskie apstākļi, un spēj veiksmīgi pielāgoties.

Jau ziņots, ka saskaņā ar LBLA aplēsēm Latvijā bioloģiski sertificētas saimniecības apsaimnieko 260 000 hektārus lauksaimniecības zemes.

LBLA ir dibināta 1995.gadā un ir profesionāla organizācija, kurā apvienojušies bioloģiskās lauksaimniecības produktu ražotāji, pārstrādātāji, tirgotāji un šīs kustības atbalstītāji.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu