Enerģētikas eksperts: Uzbrukums energosistēmām ir daļa no hibrīdkara

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Hakeru uzbrukums Baltijas valstu energoapgādes tīkliem ir uztverams kā daļa no hibrīdkara, atzina enerģētikas eksperts Reinis Āboltiņš.

Jau ziņots, ka Baltijas valstu energoapgādes tīkli pēdējos divos gados piedzīvojuši uzbrukumus no hakeriem, kas, visticamāk, saistīti ar Krieviju, aģentūrai «Reuters» atklājuši vairāki avoti.

Āboltiņš skaidroja, ka patlaban enerģētikas nozarē tiek plaši izmantoti viedie tīkli, kas sniedz priekšrocības ne tikai klientiem, lai labāk izsekotu enerģijas patēriņam, ražošanai un plūsmām, bet arī nozīmē zināmu riskus.

«Jebkas, kas kļūst savienojams globālā tīklā, ir vairāk pakļauts kiberdrošības riskiem. Lielās enerģijas sistēmas funkcionē dažādi un ir teorētiska iespēja, ka kāds no ārpuses var šīm sistēmām piekļūt, apdraudot pat energoapgādes drošumu. Viedo tīklu izmantošana enerģētikas un citās nozarēs tikai pieaugs, tāpēc būs aizvien intensīvāk jādomā, kā nodrošināties pret potenciāliem kiberuzbrukumiem. Ir jāprognozē iespējamo risku attīstība,» uzsvēra eksperts.

Āboltiņš ir pārliecināts, ka Latvijas enerģētikas tirgus ir pārāk mazs, lai tas kļūtu par svarīgu kiberuzbrukumu objektu. Tajā pašā laikā viņš aicina uzmanīties un apzināties, ka uzbrukumu ir teorētiski iespējami.

«Kiberuzbrukums energosistēmām ir daļa no hibrīdkara un informācijas tehnoloģijām ir liela nozīme infrastruktūras apdraudēšanai un haosa izraisīšanai,» teica Āboltiņš.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu