Fiskālās disciplīnas padome: Nodokļu reformas pasākumi ir dārgi, bet nemazina nevienlīdzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Nodokļu reformas pasākumi ir dārgi, bet nemazina nevienlīdzību, valdībai adresētā prezentācijā norāda Fiskālās disciplīnas padome (FDP).

FDP atzinīgi vērtē vairākas reformas iezīmes, piemēram, centienus izstrādāt visaptverošu vidēja termiņa stratēģiju, lai nodrošinātu stabilu izaugsmi, darba spēka nodokļa sloga samazināšanu, kā arī nosprausto mērķi mazināt nevienlīdzību.

FDP arī norāda, ka nodokļu reforma veidota ar mērķi veicināt uzņēmējus un sabiedrību kopumā strādāt formālajā ekonomikā - pamest ēnu ekonomiku.

Tajā pašā laikā FDP vērš uzmanību, ka netiek sasniegti vairāki nodokļu politikas pamatnostādnēs definētie mērķi. Pirmkārt, ekonomiskais izrāviens neesot pamatots ar aprēķiniem. Otrkārt, pieejamā informācija neapliecinot plānotu virzību uz nodokļu ieņēmumu mērķi 33% no iekšzemes kopprodukta 2021.gadā. Treškārt, nodokļu reformas ietekme uz ekonomiskās nevienlīdzības mazināšanu esot ierobežota. Ceturtkārt, netiekot rasts papildu finansējums veselības aprūpes sistēmai.

FDP norāda, ka nodokļu reformas rezultātā samazinās resursu apjoms publiskā sektora finansēšanai, 0% likmes ieviešana reinvestētai peļņai samazinās ieņēmumus, bet optimisms par ilgtermiņa sekām var nepiepildīties.

FDP arī uzsver, ka nodokļu reformas pasākumi ir dārgi, bet nemazina nevienlīdzību. Padomē norāda uz Eiropas Komisijas aplēsēm, kas liecina, ka piedāvātajai reformai būs ierobežota ietekme uz ienākumu pārdali un nevienlīdzības mazināšanu. Reformai būs maza ietekme uz nevienlīdzību, bet būtiski samazinās budžeta ieņēmumus.

FDP pārstāvis Andžs Ūbelis šodien valdības sēdē atzina, ka FM piedāvātais risinājums nevienlīdzības mazināšanai nav labākais. FDP ieskatā, labāku risinājumu piedāvāja Pasaules Banka (PB), kas ziņojumā par Latvijas nodokļu politikas izvērtējumu norādīja, ka vispiemērotākie instrumenti nevienlīdzības mazināšanai ir ienākumu nodokļi un pabalsti.

PB ieskatā, iedzīvotāju ienākuma nodokļa progresivitāte apvienojumā ar sociālo atbalstu cilvēkiem ar zemiem ienākumiem varētu mazināt nevienlīdzību Latvijā. Saskaņā ar PB aprēķiniem, ieviešot trīs līmeņu iedzīvotāju nodokļa likmes skalu - 19%, 23% un 33% - apvienojumā ar neapliekamo minimumu, Latvija varētu gan mazināt nevienlīdzību, gan palielināt budžeta ieņēmumus.

Ūbelis nodokļu reformu salīdzināja ar «staigāšanu pa plānu ledu», jo reformas rezultātā var tikt izmatota visa budžeta deficīta rezerve. FDP pārstāvja ieskatā, nodokļu reformu iespējams veikt gadījumā, ja ir finansiāls «drošības spilvens».

FDP ieskatā nodokļu reformas nerisina arī veselības aprūpes finansējuma jautājumu.

Padome iesaka radīt caurredzamu un detalizētu aprēķinu metodoloģijas izklāstu par reformas ietekmi uz nodokļu ieņēmumiem un ekonomisko izaugsmi. FDP arī vēlas redzēt rūpīgu analīzi par reformas ietekmi uz budžeta ieņēmumiem ekonomiskās krīzes gadījumā. Padome arī iesaka reformu ieviest pakāpeniski, ņemot vērā fiskālās iespējas.

Pēc valdības sēdes Ūbelis žurnālistiem skaidroja, ka FDP nevēlas piedzīvot situāciju, ka nodokļu reformas rezultātā valstij nāktos savu attīstību balstīt uz parāda rēķina. FDP aicina mācīties no iepriekšējās ekonomiskās krīzes, finansiāli nodrošinoties pret ekonomiskiem satricinājumiem.

Ūbelis atzina, ka FDP vēl gaidīs FM izstrādātās makroekonomiskās prognozes, pēc kuru izvērtēšanas varēs sniegt savu vērtējumu par to, vai nodokļu reformas prognozes par ekonomisko izaugsmi ir pamatotas. «Šobrīd esam piesardzīgi, bet turpināsim strādāt ar FM un valdību,» piebilda Ūbelis.

Jau ziņots, ka Ministru kabinets šodien atbalstīja Finanšu ministrijas sagatavotās valsts nodokļu pamatnostādnes 2018.-2021.gadam

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu