Rajevskis: Ar valdības atbalstu «nodokļu reformas spēle» nav noslēgta

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Ar Ministru kabineta lēmumu atbalstīt nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam «nodokļu reformas spēle» nav noslēgta, pārliecināts politologs, sabiedrisko attiecību aģentūras «Mediju tilts» līdzīpašnieks Filips Rajevskis.

Rajevskis norādīja, ka, neskatoties uz valdības lēmumu, reformas kontekstā un ieviešanā būtiski ir turpmākie likumdošanas soļi.

«Spēle nav noslēgta,» sacīja eksperts, uzsverot, ka turpmāk gaidāmi vēl divi svarīgi momenti. Viens no tiem ir Saeimas balsojums saistībā ar nodokļu reformu. «Parlaments nav valdība - tur katrs deputāts ir ar pietiekami autonomām tiesībām uz savu viedokli,» skaidroja Rajevskis. Otrs atspēriena punkts, viņaprāt, būs brīdis, kad nākamā gada budžets tiks nests uz Saeimu. «Tad atkal nodokļu likumi būs uz galda un atkal varēs notikt dažādas grozīšanas,» piebilda Rajevskis.

«Šis ir tikai viens solis, kad koalīcijas partneri reformas kontekstā viens otram piekāpušies, bet tas nebūt nav šīs situācijas noslēgums,» teica Rajevskis.

Politologs pauda, ka, raugoties uz reformas virzību sabiedriskās domas kontekstā, iespējams novērot, ka sabiedrība reformu kopumā uztver mierīgi un pat pozitīvi. Savukārt no politiskās cīņas perspektīvas Rajevska ieskatā valdība patlaban ir «absolūti stabila». Viņš skaidroja, ka esošajā situācijā, kad sabiedrība visai labvēlīgi uztver potenciālās reformas nodokļu politikā, partijai «Vienotība» ir ļoti sarežģīti sevi profilēt.

«»Vienotība» ar prasībām saistībā ar reformu cenšas parādīt sevi saviem vēlētājiem, taču vēlētājiem rodas jautājums, kāpēc partija neīstenoja reformu, kad bija pie varas. «Vienotības» neizlēmība izskatās diezgan slikti, tāpēc «Vieotība» mēģina sevi profilēt, pierādot, ka reforma nav pietiekami laba. Taču patlaban secināms, ka partijas izvirzītās prasības ir tāda «atkāpšanās ar godu», lai viņiem nevarētu piedēvēt reformu bremzētāju imidžu,» teica Rajevskis.

Taču kopumā valdība patlaban ir stabila, pārliecināts Rajevskis. Viņā ieskatā Zaļo un zemnieku savienībai (ZZS) ir izdevīga tāda «Vienotība», kāda tā ir patlaban, savukārt «Vienotībai» ir ļoti būtiski palikt valdībā.

«Protams, var spekulēt, ka «Vienotību» var aizstāt, taču ZZS ir izdevīga tāda «Vienotība» , kāda tā ir. «Vienotība» ir novārgusi, kļūstot par ļoti izdevīgu ZZS partneri. «Vienotība» arī saprot, ja tā zaudē pozīcijas valdībā, tad tā vēl ātrāk pazudīs no politikas skatuves,» uzsvēra eksperts.

Kā ziņots, Valdība šodien atbalstīja Finanšu ministrijas (FM) sagatavotās valsts nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam, tomēr par atsevišķiem jautājumiem, piemēram, veselības nozares finansējums, risinājums tiks meklēts līdz šā gada 1.jūnijam.

Valdība šodien atbalstīja valsts Nodokļu politikas pamatnostādnes 2018.-2021.gadam ar trim nosacījumiem. Pirmkārt, tiks paredzēts risinājums veselības aprūpes ilgtermiņa finansēšanas modelim. Otrkārt, tiks ievēroti strukturālā deficīta mērķis. Treškārt, budžeta veidošanas procesā izveidojoties papildu fiskālai telpai, finansējums tiks novirzīts prioritāriem pasākumiem, īpaši iesākto nozaru reformu turpināšanai, piemēram, izglītībā un nacionālajā aizsardzībā

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu