Tabakas ražotāji: Akcīzes nodokļa likmju paaugstināšanai jābūt pakāpeniskai un ilgtspējīgai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Tabakas akcīzes nodokļa likmju paaugstināšanai jābūt pakāpeniskai un ilgtspējīgai, ņemot vērā iedzīvotāju pirktspēju un nelegālā tirgus riskus, kā arī valsts fiskālos un sabiedrības veselības mērķus, norādīja Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas (TIRNA) pārstāve Marita Jansone.

Attiecībā uz cigarešu akcīzes nodokļa struktūru TIRNA pievienojas Pasaules Bankas ziņojumā par nepieciešamajām nodokļu reformām Latvijā rekomendācijām, kas iesaka cigarešu akcīzes nodokļa struktūrā turpmāku procentuālās likmes samazināšanu, vienlaikus atbilstoši palielinot specifisko likmi un minimālo akcīzes nodokli.

«Uzskatām, ka šiem priekšlikumiem būtu jābūt iekļautiem nodokļu politikas vadlīnijās. Kā atzīst Pasaules Banka, šādai pieejai ir pozitīva ietekme uz sabiedrības veselību un budžeta ieņēmumiem,» sacīja Jansone.

Viņa norādīja, ka marta sākumā Finanšu ministrija (FM) iepazīstināja nozari ar plānotajām izmaiņām tabakas akcīzes nodoklī saistībā ar kopējo nodokļu reformu un lūdza nozari izteikt savus priekšlikumus.

«Diemžēl sagatavotajās nodokļu pamatnostādnēs ietvertās izmaiņas tabakas akcīzes nodoklī neparedz izmaiņas cigarešu akcīzes nodokļa struktūrā. Līdz ar to nozare aicina Finanšu ministriju atkārtoti izvērtēt asociācijas priekšlikumus,» atzīmēja Jansone.

Kā ziņots, nodokļu reformas ieviešanas rezultātā radušos nodokļu ieņēmumu zudumus iecerēts kompensēt ar akcīzes nodokļa celšanu degvielai, cigaretēm un alkoholam, liecina FM saskaņošanai nodotās nodokļu reformas pamatnostādnes.

Akcīzes nodokļa likmi cigaretēm plānots celt par 5,5% - no 67 eiro par 1000 cigaretēm patlaban līdz 70,7 eiro no 2018.gada 1.jūlija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu