Kariņš: Latvijas valstij jāpārņem kontrole «Conexus Baltic Grid»

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas valstij jāiegādājas dabasgāzes pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora «Conexus Baltic Grid» akciju kontrolpaketi, žurnālistiem sacīja Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Krišjānis Kariņš (V).

Viņš uzsvēra, ka Latvijas gāzes tirgū ilgstoši saimniekojis monopolists «Latvijas gāze» un Krievijas «Gazprom», tāpēc šī ir iespēja Latvijas valstij atgūt kontroli pār kritisko infrastruktūru - Inčukalna krātuvi un maģistrālajiem gāzesvadiem.

Taujāts, vai nepietiek ar to, ka «Conexus Baltiic Grid» lielākajiem akcionāriem līdz gada beigām tāpat jāpārdod daļas uzņēmumā, valstij ir pirmpirkuma un veto tiesības, turklāt tiesību akti jau regulē, kā «Conexus Batlic Grid» jāuzvedas brīvā tirgū, Kariņš atbildēja noliedzoši, uzsverot attiecīgā uzņēmuma nozīmi veiksmīgā brīvā gāzes tirgus funkcionēšanā un kopīga Baltijas valstu gāzes tirgus izveidē.

Vienlaikus viņš piebilda - par spīti tam, ka pašreizējiem akcionāriem «Conexus Baltic Grid» daļas jāpārdod, «naudai kājas var augt no dažādiem virzieniem».

Tāpat viņš atzīmēja, ka valstij uz šo jāskatās kā ilgtermiņa investīciju un gadījumā, ja valsts pārņemtu kontroli pār «Conexus Baltic Grid», tas ļautu virzīties tālāk uz kopīga Baltijas valstu gāzes pārvades sistēmas operatora izveidi.

Kā ziņots, valdība devusi atļauju Ekonomikas ministrijai turpināt sarunas un potenciāli iegādāties akcijas «Conexus Baltic Grid». Netiek atklāts, vai paredzēts iegādāties kompānijas akciju kontrolpaketi, taču valsts nelielo līdzdalību uzņēmumā plānots palielināt, lai veicinātu enerģētisko neatkarību, gāzes cenu izlīdzināšanos ar Centrāleiropas valstīm un vienota Baltijas gāzes tirgus izveidi.

Tāpat vēstīts, ka līdz ar dabasgāzes tirgus atvēršanu 3.aprīlī spēkā stājās Enerģētikas likuma normas, kas paredz valsts pirmpirkuma tiesības attiecībā uz «Conexus Baltic Grid».

«Conexus Baltic Grid» lielākie īpašnieki ir tāda paši, kādi «Latvijas gāzei». Tie ir Krievijas «Gazprom» (34,1%), pastarpināti Eiropas investīciju banku veidotais «Marguerite Fund» (29,1%), Vācijas «Uniper Ruhrgas International GmbH» (18,3%) un «Itera Latvija» (16%).

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu