Biznesa savienība atbalsta ieceri ar nodokļu reformu kāpināt iedzīvotāju ekonomisko aktivitāti

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Latvijas Biznesa savienība (LBS) atbalsta ieceri ar nodokļu reformas palīdzību kāpināt iedzīvotāju pirktspēju un ekonomisko aktivitāti, pavēstīja LBS.

Savienībā informēja, ka šā gada 24.aprīlī notika LBS biedru sapulce, kuras laikā tika apspriesti mazo un vidējo uzņēmumu (MVU) konkurētspējai aktuāli jautājumi, tajā skaitā nodokļu reformas, vietējā tirgus un Eiropas izaugsmes potenciāls.

«LBS atbalsta ieceri ar nodokļu reformas palīdzību kāpināt iedzīvotāju pirktspēju un ekonomisko aktivitāti. Pirktspējas samazinājums ir vērojams ne tikai Latvijā, bet arī Eiropā saskaņā ar Eiropas Amatniecības, mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas Eiropas MVU Barometru. Tomēr apzinoties, ka arvien vairāk funkcijas un pakalpojumus valsts deleģē pašvaldībām, valstij jārod ieņēmumu kompensācijas jeb stabilizācijas mehānisms pašvaldībās. Turpmākās koalīcijas sarunas ieviesīs korekcijas nodokļu reformu plānos, tādēļ ceram uz aktīvāku LBS iesaisti ietekmes uz uzņēmējdarbību un nodarbinātību izvērtēšanā tieši MVU sektorā,» uzsvēra LBS padomes priekšsēdētāja Elīna Egle.

LBS valdes priekšsēdētājs Eduards Filippovs norādīja, ka jāturpina strukturālās reformas valsts pārvaldē, izglītības un veselības aprūpes sektoros, mazinot administratīvo slogu. Piemēram, risinot jautājumus saistībā ar tehnisko prasību nesamērīgumu elektroniskajiem kases aparātiem, samazināto pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmju piemērošanu precēm un pakalpojumiem, ceļu infrastruktūras atjaunošanu un to pienācīgu uzturēšanu. «Vitāli svarīgas šobrīd ir investīcijas reālajā ekonomikā vairojot tās aktīvu dalībnieku skaitu, līdzsvaroti palīdzot veidoties jauniem uzņēmumiem un tai pat laikā atbalstīt esošo uzņēmumu izaugsmi to mērogā un kvalitātē,» uzsvēra Filippovs.

LBS šogad plāno turpināt iniciatīvu «Atbalsti mazo biznesu!». LBS pārstāvēs MVU nodokļu un nodarbinātības politikas izstrādes procesā nacionālā līmenī un Eiropas Amatniecības, mazo un vidējo uzņēmumu asociācijā. Tāpat viens no aktuālākajiem jautājumiem MVU joprojām ir finansējuma pieejamība, tāpēc LBS šajā kontekstā sniegs informatīvu atbalstu sadarbībā ar «Attīstības finanšu institūcijas Altum» un komercbankām. Aktualitāti nezaudē atbilstoša darbinieku iesaiste uzņēmumos, kur jāveicina profesionālās izglītības un jauniešu mācību prakses iespējas MVU. Ņemot vērā ierobežoto pirktspēju un izaugsmes iespēju pašmāju tirgū, lai veicinātu eksportu, iecerēts turpināt starptautisko sadarbība ar ES dalībvalstu un Austrumu partnerības valstu darba devēju organizācijām.

LBS plāno turpināt arī virzīt grozījumus likumā «Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām», lai kalendārā tiktu ieviesta atzīmējama «Mazā biznesa diena», ko svinēt katra gada novembra trešajā sestdienā, lai sabiedrībai būtu iespēja novērtēt uzņēmīgu un radošu cilvēku devumu Latvijas ekonomikā un nodarbinātībā. Šobrīd turpinās parakstu vākšana portālā «Mana Balss» par grozījumiem attiecīgajā likumā, lai ieviestu atzīmējamu «Mazā biznesa dienu».

Darba devēju organizācija «Latvijas Biznesa savienība» tika dibināta 1996.gadā. Šobrīd savienība pārstāv 59 uzņēmumus, turklāt ar 11 uzņēmēju organizāciju starpniecību vairāk nekā 800 biedru uzņēmumu. Savienība ir vienīgā Latvijas mazo un vidējo uzņēmumu interešu pārstāve Eiropas Savienībā, tā ir Eiropas Amatniecības, mazo un vidējo uzņēmumu asociācijas biedrs un nodrošina pastāvīgu dialogu ar Eiropas Komisiju MVU jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu