Ekonomists: pensionāram ar trīsistabu dzīvokli nevajadzētu prasīt lielāku pensiju

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Otrdien sabiedrības sašutumu izraisīja «Swedbank» galvenā ekonomista Mārtiņa Kazāka izteikumi portālā «rus.db.lv». Ekonomists bija norādījis, ka «nauda neaug kokos», tāpēc pensionāriem, kuri paliek vieni, bet turpina dzīvot divistabu un trīsistabu dzīvokļos, kurus uzturēt ir grūti, nevajadzētu prasīt no valsts lielākas pensijas, jo ir taču alternatīva - pārdot trīsistabu dzīvokli un pārcelties uz vienistabas.

Mūsu iedzīvotāji bieži vien neuztver savu mājokli kā finanšu aktīvu. Tas, protams, nav viegli, bet arī nauda neaug kokos. Pensionāri bieži vien paliek vieni, bet turpina dzīvot divu, trīs istabu dzīvokļos, kurus ir dārgi uzturēt, un vienkārši prasa, lai valsts viņiem paaugstina pensijas. Bet ir taču alternatīva – trīsistabu dzīvokli pārdot un pārcelties uz vienistabas, uzskata Kazāks.

Kazāka teikto «Tv24» diskusijā «Preses klubs» aktīvi atbalstīja investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

«Katrs dzīvo tur un tā, kā var atļauties, mēs dzīvojam brīvā valstī, nevis boļševiku režīmā,» uzskata Rungainis.

«Katra cilvēka brīvība beidzas tur, kur sākas citu cilvēku brīvība. Ja kāds var dzīvot uz privātas salas ar simtiem tūkstošu dienā, lidot ar privāto lidmašīnu, tās ir viņa iespējas. Un, ja kāds ierodas un saka - man mazliet pietrūkst, es nevaru atļauties privāto lidmašīnu, sametiet man, tad ir jautājums - uz kāda pamata? Cilvēks dzīvo tur, kur var atļauties. Nesaprotu, kas tā vispār par diskusiju.»

Rungainis uzskata - ja cilvēkam dzīvē pēkšņi izveidojas situācija, kad viņa ieņēmumi ir mazāki par izdevumiem, tad nav pareizi, ka tiek pieņemts likums, ka nauda tiek atņemta citiem sabiedrības pārstāvjiem vai notiek aizņemšanās no Starptautiskā Valūtas fonda, lai tikai šim cilvēkam dzīvē nekas nebūtu jāmaina.

«Jūs domājat, ka tā var funkcionēt ekonomika? Katram par sevi ir jādomā, kā tikt galā ar dzīvi visa mūža garumā, nevis valstij kaut kas jāgarantē. Visiem pietikt nevar, ir jānopelna. Tas ir galvenais stimuls - pelnīt vairāk.»

«Sociālisms nedarbojas,» uzsvēra Rungainis. «Pastāv mehānisms. Šis mehānisms ir caur tirgu. Skaidrs, ka mums ir jāmaksā nodokļi, jāuztur infrastruktūra, jāatbalsta skolēni, izglītības, tiesību aizsardzības sistēma, drošība un viss pārējais. Bet jūs man nevarat iestāstīt - ja kādam vienkārši ir dzīvē izveidojusies situācija, ka viņam ir trīsistabu dzīvoklis, kuru viņš nevar nomaksāt... kāpēc tad apstājamies pie trīsistabu dzīvokļa? Tad ierakstām likumā - garantējam katram māju Mežaparkā!»

«Kāpēc vienai sabiedrības daļai jākompensē citai sabiedrības daļai vēlme nemainīties, kaut situācija ir mainījusies?»

«Tie nav maznodrošinātie, kuriem ir problēmas. Viņi sēž uz aktīva, kuru negrib pārdot un mainīties. Kāpēc mums ir jāmainās pārējiem?»

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu