«Alūksnes putnu ferma»: Olu nozarei Latvijā ir perspektīvas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Vistu olu ražošanas nozarei Latvijā ir perspektīvas, sacīja Latvijas vistu olu ražotāja SIA «Alūksnes putnu ferma» (iepriekš «Vistako») valdes loceklis Aleksejs Sviridenkovs.

«Pēc pašreizējām prognozēm Eiropas olu tirgus tuvākajos gados augs vismaz par 2% gadā. Līdz ar to olas kā prece ir pieprasītas un nozarei ir perspektīva arī Latvijā,» sacīja Sviridenkovs, piebilstot, ka saistībā ar pieprasījumu pēc vistu olām uzņēmums saredz nozares attīstības potenciālu Latvijā.

«Eiropā ir pieprasījums pēc vistu olām, cilvēki tās ēd katru dienu. Ola ir arī produkts, kuru ar ne vienu citu produktu nav iespējams aizvietot,» sacīja Sviridenkovs.

Pēc viņa teiktā, Latvijas tirgū nav daudz olu ražotāju, līdz ar to joprojām ir brīvas tirgus nišas, kurās olu ražotājiem pastāv potenciāls piedāvāt savu produkciju. Šī iemesla dēļ «Alūksnes putnu ferma» pēdējo gadu laikā ir investējusi ražotnes modernizācijā un ražošanas apmēru kāpināšanā. Pēc piecu gadu pārtraukuma uzņēmums šogad atsācis saimniecisko darbību. «Alūksnes putnu ferma» savas produkcijas piedāvājumu galvenokārt plāno orientēt uz pircējiem reģionos, kuriem olu vietējā izcelsme ir sevišķi svarīga.

Komentējot putnu gripas draudus Latvijā, Sviridenkovs sacīja, ka uzņēmuma fermā biodrošības prasības tiek ievērotas ļoti augstā līmenī un par putnu gripas draudiem nav bažu. «Augstāki inficēšanās ar putnu gripu draudi ir tiem mājputniem, kurus tur āra aplokos. Ēka, kurā turam savus putnus, ir noslēgta un ir neiespējami, ka tai piekļūst citi putni vai dzīvnieki no ārpuses. Tāpat mums ir ļoti stingra biodrošība, piemēram, dienā darbinieki divreiz pārģērbjas un iziet dezinfekciju,» sacīja kompānijas valdes loceklis.

Jau ziņots, ka SIA «Alūksnes putnu ferma» (iepriekš «Vistako») putnu fermas modernizācijā un putnu iegādē ir ieguldījusi apmēram sešus miljonus eiro, tādējādi radot pilna cikla olu ražotni, audzējot cāļus un putnus. Kompānijai izveidots arī savs barības cehs, šķirotava, noliktava, inženiertehniskie tīkli, administrācija un telpas darbiniekiem. Investīciju rezultātā ražošanas apmērus izdevies trīskāršoti, salīdzinot ar iepriekšējām jaudām.

Pēc Sviridenkova teiktā, ja pirms modernizācijas putnu skaits «Alūksnes putnu fermā» svārstījās no 30-50 000 putnu, patlaban tas sasniedzis 165 000. Uzņēmuma ražošanas jaudas maksimāli ļauj saražot 160 000 olu dienā, bet nākotnē ražošanas jaudas plānots kāpināt vēl apmēram trīs reizes.

SIA «Alūksnes putnu ferma» ir reģistrēta 1996.gada 9.augustā un kompānijas pamatkapitāls ir trīs miljoni eiro. Kompānijas 51% kapitāldaļu pieder Jurijam Adamovičam un 49% SIA «APF-R» (iepriekš SIA «Vinetas Kalniņas Projektu Vadība».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu