Latviešu pensionāre Lielbritānijā: Nodokļu piemērošana pensijām ir tautas aplaupīšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijas ienākuma nodoklis pensijām, ko ārzemēs nopelnījuši atpakaļ atbraukušie emigranti, ir tautas aplaupīšana, raidījumam «LNT Ziņas» saka Lielbritānijā dzīvojošā latviešu pensionāre Mārīte Tera.

Tera emigrēja uz Lielbritāniju pirms vairāk nekā desmit gadiem, lai nopelnītu britu pensiju. Viņa jau sākusi to saņemt, taču krāmēt koferus uz Latviju vēl neplāno. Terai nepatīkot ideja, ka no viņas fabrikās smagi nopelnītās pensijas arī Latvija atvilks 23% kā ienākuma nodokli.

«Nu, mani atturētu gan braukt, tāpēc, ka tā jau ir atkal tautas aplaupīšana. Sapnis par skaistām vecumdienām «točna» gandrīz ir nolaupīts. Es domāju, ka izdevīgāk ir Anglijā dzīvot, jo pašvaldība apmaksā manu īri, nomaksā zemes nodokli. Tad jau es mājās brauktu uz savu mirstamo dienu, kad es justu savu nāves tuvošanos,» komentē Tera.

Par risku, ka tautieši izvēlēsies vairs neatgriezties Latvijā nodokļu politikas dēļ, otrdien Saeimas deputātus brīdināja Eiropas Latviešu apvienība (ELA). Tā kā ar 23% ienākuma nodokli apliek pensijas virs 235 eiro mēnesī, esot skaidrs, ka tas skars gandrīz visus emigrantus.

«Trūkst materiālās intereses atgriezties Latvijā, jo veci cilvēki būs labāk nodrošināti citās valstīs,» komentēja ELA pārstāve Elīna Pinto.

Apvienība izteica priekšlikumu dažādot neapliekamo minimumu. Piemēram, Lielbritānijā pensijas neapliekamais minimums ir 11 000 mārciņu gadā (12 855 eiro) jeb 916 mārciņas (1070 eiro) mēnesī.

«Cilvēkiem, kuri nopelnījuši savas pensijas ārvalstīs, būtu tiesības saglabāt to neapliekamo minimumu, kāds būtu piemērojams viņu mītnes zemē, arī atgriežoties Latvijā,» uzskata Pinto.

Finanšu ministrija (FM) tomēr iebilst pensionāru-emigrantu privileģēšanai un nodokļu atbrīvošanai pēc atgriešanās Latvijā.

«No nodokļu politikas aspekta mēs nevaram teikt, ka vieni pensionāri Latvijā ir labāki, otri pensionāri ir sliktāki atkarībā no vietas, kur viņi ir nopelnījuši pensiju,» teica FM Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.

Galvenais iemesls - emigrējušie tautieši pēc atgriešanās izmantos publisko infrastruktūru, par kuru līdz šim maksājuši Latvijā pastāvīgi dzīvojošie cilvēki.

«Un tad ir jautājums - kā mēs paskaidrosim mūsu Latvijas pensionāram, kurš visu mūžu ir strādājis pie virpas, ka viņa pensija ir neapliekama tikai 300 eiro apmērā, savukārt tas ārzemju latvietis, kas ir strādājis kaut kur citur, atbrauc uz šejieni, bet nemaksā nevienu eiro pašvaldībai, bet viņa pensija ir neapliekama, piemēram, 5000 eiro gadā,» norādīja Kaļāne.

Starptautiskā konvencija par pensijām paredzot, ka seniori maksā iedzīvotāju ienākuma nodokli no pensijām pēc tarifa, kas ir valstī, kurā viņi ir rezidenti, nevis kur pensijas gūtas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu