Dombrovskis cer, ka dalībvalstis ES nākotnes attīstības virzienu spēs iezīmēt vēl šogad

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Lielbritānijas sāktais izstāšanās process no Eiropas Savienības (ES) ir atskaites punkts, kad pārējām dalībvalstīm ir jāpārskata sava darbība un jāizlemj, kādu ES mēs vēlamies būvēt nākotnē, sacīja Eiropas Komisijas (EK) priekšsēdētāja vietnieks eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

EK viceprezidents pauda cerību, ka dalībvalstis par iespējamajiem attīstības virzieniem spēs vienoties jau šogad.

Pēc tam, kad Lielbritānija 29.martā oficiāli sāka izstāšanās procesu no ES, tiks veidotas turpmāko sarunu vadlīnijas. No EK puses iezīmētā sarunu struktūra paredz trīs jautājumu blokus, pastāstīja Dombrovskis.

Viņš skaidroja, ka pirmais ir jautājums par Lielbritānijas saistībām, kuras tā ir uzņēmusies kā ES dalībvalsts, un tiek sagaidīts, ka Lielbritānija šīs saistības pildīs. «Šajā gadījumā nebūtu pareizi runāt par izstāšanās rēķinu, kā tas nereti tiek pasniegts. Tas nav nekāds jauns rēķins, bet saistības, kuras Lielbritānija jau ir uzņēmusies,» uzsvēra Dombrovskis.

Otrais jautājumu bloks šajās sarunās ir vienošanās par turpmāko sadarbības modeli dažādās jomās, kas arī aizņems lielāko laika daļu, norādīja EK priekšsēdētāja vietnieks.

Un trešais jautājums ir vienošanās, kādā veidā no pašreizējā sadarbības modeļa mēs nonāksim pie jaunā. «Tīri praktiski, visticamāk, daudzus jautājumus divu gadu laikā nevarēs atrisināt un būs nepieciešams pārejas periods,» piebilda Dombrovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu