Ašeradens no atvērtā gāzes tirgus sagaida daudzveidīgāku pakalpojumu klāstu un konkurenci

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

No atvērtā dabasgāzes tirgus Latvijā sagaidāma konkurence starp tirgotājiem, daudzveidīgāks pakalpojumu klāsts un lielākas izvēles iespējas visiem dabasgāzes patērētājiem, pauda ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V).

«Paralēli strādājam, lai līdz 2020.gadam izveidotu Baltijas reģionālo dabasgāzes tirgu, kas dos mums lielāku piegāžu drošību un enerģētisko neatkarību nākotnē,» piebilda ministrs.

Ekonomikas ministrijā (EM) aģentūrai LETA atgādināja, ka no šodienas gāzes tirgus ir atvērts konkurencei. Gatavību sākt darbību atvērtā dabasgāzes tirgū šobrīd pauduši 15 komersanti.

Ministrija aicina tirgotājus aktīvi iesaistīties dabasgāzes tirgū, izstrādājot piedāvājumus dažādām klientu grupām, izglītojot un uzrunājot potenciālos klientus un sniedzot informāciju par saviem piedāvājumiem.

EM uzsvēra, ka tās mērķis tirgus liberalizācijā ir dabasgāzes tirdzniecības procesu padarīt pēc iespējas vienkāršāku un lietotājam saprotamu, tāpēc kā efektīvākais un lietotājam ērtākais apkalpošanas risinājums izvēlēts modelis, kurā visas darbības saistībā ar klientu apkalpošanu nodrošinās tirgotājs - viens līgums, viens rēķins un viena klientu apkalpošanas vieta, sadales sistēmas operatora ziņā atstājot dabasgāzes sadales sistēmas tehniskos jautājumus. Līdzīgs risinājums patlaban tiek īstenots elektroenerģijas tirdzniecībā.

Juridiskajām personām līdz šā gada 15.jūnijam jāizvēlas dabasgāzes tirgotājs, ar kuru slēgt dabasgāzes tirdzniecības līgumu. Ja jauns dabasgāzes tirdzniecības līgums netiks noslēgts, tad līdz 2017.gada 1.jūlijam dabasgāzi tirgos esošais tirgotājs atbilstoši pašlaik spēkā esošajiem dabasgāzes tirdzniecības diferencētajiem gala tarifiem, savukārt pēc 1.jūlija - pēdējās garantētās piegādes ietvaros par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas apstiprinātu cenu plus 20%.

Savukārt mājsaimniecībām nav obligāti jāizvēlas jauns dabasgāzes tirgotājs vai jāpērk dabasgāze par tirgus cenu. Ja mājsaimniecības turpinās dabasgāzi iegādāties no jau esošā tirgotāja, tad tās kā saistītie lietotāji saņems dabasgāzi par regulatora noteiktu cenu. Šāds pienākums piegādāt dabasgāzi saistītajiem lietotājiem par regulētu cenu ir noteikts AS «Latvijas gāze» kā publiskajam tirgotājam līdz 2019.gadam.

Dabasgāzes kopējo cenu turpmāk veidos četras komponentes - gāzes cena, pārvades, uzglabāšanas un sadales tarifi, tirdzniecības komponente un nodokļi.

«Atgādinām, ka dabasgāzes pārvades, uzglabāšanas un sadales tarifus gan juridiskām personām, gan mājsaimniecības lietotājiem arī turpmāk apstiprinās regulators. Vienlaikus atgādinām, ka būs vērojamas nelielas izmaiņas saņemtajā rēķinā - turpmāk blakus jau pierastajiem patērētās dabasgāzes kubikmetriem tiks uzrādīta arī patērētās dabasgāzes enerģētiskā vērtība kilovatstundās,» informēja EM.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu