«Scandagra Latvia»: Daudziem graudkopjiem finansiālā situācija var apgrūtināt sezonas sākšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Daudziem graudkopjiem finansiālā situācija var apgrūtināt sezonas sākšanu, prognozēja lauksaimniecības ķīmijas un graudaugu sēklu tirgotāja «Scandagra Latvia» ģenerāldirektors Pēteris Stupāns.

«Tā kā pērnā gada lietavas daudziem zemniekiem ir radījušus finansiālus zaudējumus, tad šogad daudziem no viņiem nāksies saskarties ar to, kā gan izbrīvēt un ieguldīt nepieciešamos līdzekļus, lai veiksmīgi uzsāktu sezonu,» sacīja Stupāns, komentējot graudkopības nozares problēmas šogad.

Vienlaikus viņš piebilda, ka ziemas kviešu ražu šogad ietekmēs pagājušā gada rudenī sējai nelabvēlīgie laikapstākļi, kamdēļ gaidāma mazāka raža. «Ziemas kviešu ražu ietekmēs tas, ka pagājušā gada rudenī sēja notika sausā zemē. Līdz ar to ziemas kviešiem bija traucēta dīgšana un cerošana, kas savukārt noveda pie tā, ka pašlaik ziemas kviešu sējumi ir nevienmērīgi un izretināti,» sacīja Stupāns.

Pēc viņa teiktā, tā kā Latgalē un Vidzemē pirms pāris nedēļām vēl sniga, šobrīd ir pāragri izdarīt konkrētus secinājumus par to, kā sējumi pārziemojuši. «Pagaidām izskatās, ka tikai atsevišķi vēlie sējumi Latgalē un Vidzemē būs cietuši no sala. Aptuveni tikai kādi 5-10% no sējumiem ir jāpārsēj,» prognozēja Stupāns. Viņš atgādināja, ka veģetācija augiem atsākas, vidējai diennakts gaisa temperatūrai sasniedzot +8 grādus pēc Celsija, kad varēs konkrētāk izvērtēt ziemāju stāvokli attiecīgajos reģionos.

Savukārt lielākajā daļā Kurzemes un Zemgales vidējā diennakts gaisa temperatūra pārsniedz piecus grādus pēc Celsija, līdz ar to veģetācija ir atsākusies un šīs puses zemnieki aktīvi kaisa minerālmēslus. Pavasara darbi Zemgalē un Kurzemē rit pilnā sparā. «Gan Zemgalē, gan Kurzemē sējumi izskatās ļoti labi un tie nebūs jāpārsēj, ja vien aprīlī Latviju nepārsteigs kailsals un krasas temperatūras izmaiņas,» sacīja Stupāns, atgādinot, ka pēkšņas salnas pavasarī ziemājiem ir bīstamākās.

«Firmas.lv» informācija liecina, ka 2015.gadā «Scandagra Latvia» strādāja ar 75,521 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 6,9% mazāk nekā gadu iepriekš, savukārt kompānijas peļņa bija 1,396 miljoni eiro, pretēji zaudējumiem gadu iepriekš.

«Scandagra Latvia» ir reģistrēts 2009.gadā, un kompānijas pamatkapitāls ir trīs tūkstoši eiro. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Zviedrijā reģistrētais uzņēmums «Scandagra Group».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu