Elksniņš: Politiskās korupcijas dēļ iedzīvotāji pārmaksā par elektroenerģiju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Politiskās korupcijas dēļ iedzīvotāji pārmaksā par elektroenerģiju, jo pati valsts pārmaksā par koģenerācijas un atjaunojamās elektroenerģijas obligātā iepirkuma nodrošināšanu virs tirgus cenas, norāda Saeimas deputāts Andrejs Elksniņš (S).

«Diemžēl, daļa no zaļās enerģijas un koģenerācijā strādājošiem uzņēmumiem, kas atsevišķos gadījumos pieder pat politiķiem, ir shēmotāji, kas valsts atbalstu ir sakārtojuši valdības līmenī - kas ir augstākā līmeņa politiskā korupcija,» par deputāta pausto informēja partijas «Saskaņa» frakcijas konsultante Katrīna Iļjinska.

«Ekonomikas ministrija pa labi, pa kreisi dalīja licences vēja parkiem, mazām hidroelektrostacijām (HES), koģenerācijas stacijām, uzņemoties saistības iepirkt no izredzētiem uzņēmējiem elektroenerģiju virs tirgus cenas. Šo saistību apmērs vienā brīdī bija pat sasniedzis 7,5 līdz 12,5 miljardus latu (10,7 līdz 17,8 miljardus eiro). Visādas «oligarhu» vai «Lemberga» lietas ir sīkums, salīdzinot ar to, kas notiek elektroenerģijas jomā. Šeit lielās zivis neķērās, jo arī Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja bija jāmaksā par elektrību», pauž Elksniņš.

Viņš norāda, ka Saeimai adresētā portāla «manabalss.lv» iedzīvotāju iniciatīva «Maksāt tikai par patērēto elektroenerģiju» jau ir savākusi vairāk nekā 10 000 parakstu un kopā ar iepriekš uzskaitītajiem apsvērumiem, tā rada pamatu sasaukt Saeimas Pieprasījumu komisijas sēdi šo jautājumu izvērtēšanai.

Jau vēstīts, ka savākti 10 000 parakstu, lai rosinātu atcelt pērn augustā apstiprinātos AS «Sadales tīkls» elektroenerģijas sadales pakalpojumu tarifus un obligātā iepirkuma komponenti (OIK).

Kā iniciatīvas autors norādīts Romāns Ostrovskis. Viņš uzsver, ka mājsaimniecībai lietotāja ikmēneša kopējo maksājumu par elektroenerģijas piegādi veido maksa par elektroenerģiju, maksa par elektroenerģijas sadales pakalpojumiem, kā arī OIK.

Pēc Ostrovaksta teiktā, ieviešot OIK, tika palielināti Latvijas iedzīvotāju izdevumi par elektroenerģiju, tādējādi katrs Latvijas iedzīvotājs, kurš maksā par elektrību, uztur un sponsorē staciju īpašniekus, kuri elektroenerģiju pārdod obligātajā iepirkumā.

Kā ziņots, partijas «Saskaņa» deputāti pieprasījumā ekonomikas ministram Arvilam Ašeradenam (V) prasa skaidrot likumību izsniegtajām atļaujām pārdot elektroenerģiju obligātajā iepirkumā vairāku Daugavpilī bāzēto uzņēmumu koģenerācijas stacijām. Šo jautājumu skatīs Saeimas Pieprasījumu komisija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu