Lielo pilsētu asociācijas pārstāvis domā, ka NĪN vienīgajam mājoklim neatcels

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Nekustamā īpašuma nodoklis (NĪN) vienīgajam mājoklim Latvijā diezin vai tiks atcelts, šādu viedokli Latvijas Radio pauda Latvijas Lielo pilsētu asociācijas izpilddirektors, Saeimas deputāts Viktors Valainis (V).

Valainis stāstīja, ka NĪN veido ap 14% no visu Latvijas pašvaldību ieņēmumiem, un tas noteikti ir vērtējams kā nozīmīga budžeta ieņēmumu daļa.

Diez vai būs tā, ka atcels NĪN vienīgajam mājoklim, jo daudzi saka, ka nodokļu slogu vajag no darbaspēka pārvirzīt uz īpašumu, pauda politiķis un uzsvēra, ka NĪN jautājumu nevar skatīties atrauti no pārējām nodokļu izmaiņu iniciatīvām.

Valainis kā lielāko problēmu uzsvēra nepieciešamību sakārtot kadastrālo vērtību noteikšanu, jo esot daudzas situācijas, kad dzīvoklis padomju laiku mājā skaitās dārgāks nekā jaunajos projektos. Tāpat, piemēram, tirdzniecības centri maksājot salīdzinoši zemu NĪN, jo ar tiem darījumi ir reti, līdz ar to kadastrālā vērtība būtiski nemainās un neatbilst reālajai tirgus vērtībai.

Šodien plkst.18 pie Saeimas notiks tautas sapulce par NĪN atcelšanu vienīgajam mājoklim Latvijā, aģentūru LETA informēja sabiedrības iniciatīvu portālā «Manabalss.lv»

Lai gan portālā «Manabalss.lv» 13 000 Latvijas iedzīvotāju parakstījuši iniciatīvu «Par nekustamā īpašuma atcelšanu vienīgajam īpašumam», politiķi un ierēdņi pašvaldībās un valsts institūcijās to nav ņēmuši vērā un vēl arvien nav atrisinājuši īpašumu konfiscējošo nekustamā īpašuma nodokļa taisnīgu regulējumu, uzsvēra iniciatīvas pārstāvji.

Jautājumā par izmaiņām NĪN regulējumā ir izskanējuši dažādi ierosinājumi, taču lielākoties iesaistītās puses par tiem nav spējušas vienoties. No līdz šim pārcilātajiem variantiem Finanšu ministrijas (FM) darba grupā neviens neliekas gana labs un atbalstāms, izteicies FM valsts sekretāres vietnieks nodokļu, muitas un grāmatvedības lietās Ilmārs Šņucins.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu