Zīle: Rīgas domei un «Rīgas satiksmei» jāieklausās Eiropas Investīciju bankas brīdinājumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Rīgas domei un pašvaldības SIA «Rīgas satiksme» būtu jāieklausās Eiropas Investīciju bankas (EIB) prezidenta Vernera Hoijera brīdinājumos, pēc viedokļu apmaiņas Eiropas Parlamenta (EP) Ekonomikas un monetāro lieto komitejas sanāksmē sacīja EP deputāts Roberts Zīle.

Viedokļu apmaiņas laikā Hoijers sacīja, ka banka rūpīgi uzrauga katru tās finansēto projektu līdz pēdējais cents ir atdots, un brīdināja, ka gadījumā, ja projekts neatbilst sākotnēji noteiktajiem mērķiem vai netiek pienācīgi izpildīts, EIB var jebkurā brīdī projektu efektīvi apturēt un pieprasīt aizdevuma pilnu atmaksu.

Zīle norāda, ka šādos izteikumos īpaši jāieklausās Rīgas domei un «Rīgas satiksmei», kurām ir saistības ar EIB.

«Kopumā Rīgas dome un «Rīgas satiksme» no EIB aizņemas 150 miljonus eiro, kurus sliktākā scenārija gadījumā EIB var pieprasīt pilnībā un bez vilcināšanās atmaksāt. Mēs varam tikai spekulēt, kas notiktu ar Rīgas finansēm, ja projekti tiktu apturēti no EIB puses,» bažījas deputāts.

Tāpat Zīle norāda, ka Hoijers piekrīt deputāta izteiktajām bažām, ka pastāv riski saistībā ar tiem projektiem, kur publiskā nauda tiek izmantota kā līdzfinansējums EIB un jo sevišķi Eiropas Stratēģisko investīciju fonda (EFSI) apguvei.

«EIB atbalstītie projekti ir ilgtermiņa, kas nozīmē, ka patiesās saistības un riskus uzņemas nevis šodienas rīdzinieki, bet viņu bērni,» norāda Zīle.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu