TV3: Krājbankas maksātnespējas process esot afēra

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone / LETA

Likvidējamās AS «Latvijas Krājbanka» maksātnespējas process esot afēra, apgalvo kriminālprocesā par krāpšanu lielos apmēros aizdomās turētais uzņēmējs Edijs Ziediņš, kurš bija ar «Krājbanku» saistītās afērās ierautā bijušā aviokompānijas «airBaltic» līdzīpašnieka «Baltijas aviācijas sistēmas» valdes loceklis, šovakar ziņoja TV3 ziņas.

Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvaldē, gatavojoties noslēgt izmeklēšanu par Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesā, iespējams, notikušām nelikumībām, ir aizdomas par krāpšanu lielos apmēros un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Ekonomikas policija atzinusi, ka noslēgumam tuvojas izmeklēšana par iespējamām nelikumībām Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesā, kuru administrē starptautiska auditorkompānija KPMG.

Par pārkāpumiem Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesā tiek runāts kopš Vladimira Antonova bankas bankrota pirms pieciem gadiem,

atgādina TV3 ziņas.

Kriminālprocess saistīts ar naudas izsaimniekošanu un nelegālu atlīdzību izmaksu vismaz 200 tūkstošu eiro apmērā, kas «izpumpētas» no bankrotējušās Latvijas Krājbankas meitas sabiedrībām un kādreizējā airBaltic akcionāra Baltijas aviācijas sistēmas.

Aizdomās turamās personas statuss noteikts kādreizējam Baltijas aviācijas sistēmu valdes loceklim Edijam Ziediņam, savukārt pret viņa kolēģi Jāni Bankavu sākts kriminālprocess.

Lieta ierosināta 2015.gadā pēc Latvijas Krājbankas administratora iniciatīvas un vēršanās tiesībsargājošās iestādēs, apgalvo KPMG pārstāvis Oskars Fīrmanis. KPMG apgalvotais, ka palīdzējis piedalīties nozieguma novēršanā, gan ir pretrunā faktam, ka pērn Ekonomikas policija veica kratīšanu pašā KPMG birojā, kur tika izņemta virkne dokumentu un nopratināta joprojām Krājbankas maksātnespējas procesā iesaistītā advokāte Una Petrauska.

Petrauskai pagaidām nav piemērots aizdomās turētās statuss, taču neoficiāla informācija, kas ir TV3 rīcībā, liecina, ka jau tuvākajā laikā tas var mainīties. Par naudas piesavināšanos aizdomās turētais un par grēkāzi pataisīt mēģinātais Ziediņš policijai sniedzis liecības, kurās apgalvo, ka nelikumīgās atlīdzības saskaņojusi Petrauska, kura esot centrālā figūra maksātnespējas procesā un grupā pastrādātajā afērā. Ziediņš apgalvo, ka tieši Petrauska likusi maksāt atlīdzības pēc paša ieskatiem, tādēļ, pēc viņa domām, par pastrādāto jāatbild visiem.

Petrauska komentārus nesniedz, bet Ziediņš apgalvo, ka, vadot vairāk nekā desmit Latvijas Krājbankas meitas kompānijas, nopelnījis pusmiljonu eiro. Atlīdzības neesot vienīgās nelikumības, kurās iesaistīts gan administrators, gan ar Andri Šķēli saistīti cilvēki, gan airBaltic, bet zaudētāji palikuši nenodrošinātie kreditori.

«Manā uztverē tā ir afēra, administrators KPMG no tā ir guvis labumu,» apgalvo Ziediņš.

TV3 atgādina, ka Latvijas Krājbankas maksātnespējas procesam bija jākļūst par paraugprocesu. Izvēlētais administrators KPMG ir viena no piecām starptautiski atzītām auditorkompānijām, kura ir arī biedrs Ārvalstu investoru padomē, kas ir viena no aktīvākajām Latvijas kauninātājām par pārkāpumiem maksātnespējas jomā, uzsver TV3.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu