Kazāks: Latvijas galvenie eksporta tirgi ir augoši, tādēļ augs arī Latvijas ekonomika

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Makare/LETA

Neraugoties uz pastāvošajiem globālajiem politiskajiem riskiem, visi Latvijas lielie eksporta tirgi ir augoši, tas nozīmē, ka arī Latvijas ekonomika augs, šodien Baltijas nekustamo īpašumu tirgus apskata prezentācijā sacīja «Swedbank» galvenais ekonomists Mārtiņš Kazāks.

«Baltijā zemākais punkts ir aiz muguras, tas bija pagājušā gada trešajā ceturksnī. Tomēr izaugsme būs lēna, nav pamata ticēt valdības vadītāja solītajai 5% izaugsmei, var cerēt tikai uz aptuveni 3% iekšzemes kopprodukta (IKP) pieaugumu,» stāstīja Kazāks.

Ekonomists skaidroja, ka izaugsme visās trīs Baltijas valstīs ir līdzīga, lielākā atšķirība ir investīciju apjomā – Lietuvā tas ir nelielos plusos, bet Latvijā un Igaunijā diezgan lielos mīnusos.

«Investīciju ziņā pēdējie pāris gadi bijuši ļoti vārgi visā Baltijas un Centrāleiropas reģionā, jo Eiropas Savienības (ES) fondi neienāk, valdības neinvestē, bet privātie investori ir piesardzīgi,» sacīja Kazāks.

Viņš uzsvēra, ka, neskatoties uz joprojām paliekošajiem politiskajiem riskiem visā pasaulē, uzņēmēju noskaņojums ir augošs.

«Pasaulē patlaban ir mazliet šizofrēniska atmosfēra. Politiskais noskaņojums ir diezgan vājš, bet ekonomikas aug diezgan labi. Galvenās bažās par politiku joprojām saistās ar Trampa efektu – cilvēks nemainās arī pēc vēlēšanām. No otras puses, viņš solīja, ka ASV ļoti agresīvi tērēs naudu un tas padzīs ekonomiku uz augšu. Mums tas var īstermiņā palīdzēt, jo Latvijas tirdzniecības partneri pārdos vairāk un arī mums tas var līdzēt. No otras puses – ASV ieviestie ierobežojumi tirgoties var bremzēt eksportu,» skaidroja Kazāks.

Ekonomists norādīja, ka tuvākajā laikā Eiropā visu laiku būs «izšķirošās» vēlēšanas. «Populisms pieņemas spēkā, līdz ar to nepārtraukti parādīsies dažādi negatīvi scenāriji, kas ietekmēs noskaņojumu – tas būs svārstīgs un bremzēs izaugsmi. Tomēr nav pamata pilnīgi negatīvam scenārijam – uzņēmēju noskaņojums ir krietni labāks, nekā lasām medijos, un visā ES tas joprojām ir kāpjošs visās lielajās ekonomikās. Arī IKP izaugsme visās lielajās ekonomikās ir plusos,» stāstīja Kazāks.

Ekonomists piebilda, ka patlaban nav saprotams, kas notiek Latvijas iedzīvotāju galvās, un nevar saprast, kāpēc esam tik negatīvi noskaņoti, salīdzinot ar Igauniju un Lietuvu.

«Mājsaimniecības bažījas par kopējo ekonomisko situāciju, par nespēju uzkrāt. Šādām bažām nav nekāda pamata, jo visi faktori liecina, ka ekonomika augs. Mājsaimniecības jau patlaban ir spējīgas aizņemties, arī uzņēmējiem bilances ir pozitīvas, kas ļauj ņemt kredītus. Tuvākajā laikā, īpaši būvniecības ietekmē, algas augs un mājsaimniecību situācija vēl vairāk uzlabosies,» skaidroja Kazāks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu