Kukičs: Kopš Ukrainas «PrivatBank» nacionalizācijas Latvijas bankas darbībā nekas nav mainījies

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Kopš Ukrainas «PrivatBank» nacionalizācijas Latvijas AS «PrivatBank» darbībā nekas nav mainījies, banka strādā tāpat kā iepriekš, sacīja Latvijas «PrivatBank» valdes priekšsēdētājs Aleksandars Kukičs.

Viņš uzsvēra, ka nebija vērojama pastiprināta līdzekļu aizplūšana no Latvijas «PrivatBank» pat tajās dienās, kad pērn decembrī Ukrainas valdība nolēma nacionalizēt banku Ukrainā.

«Nereti cilvēki kļūdaini domā, ka Ukrainas «PrivatBank» ir Latvijas «PrivatBank» vairākuma akcionārs, taču tā nav. Ukrainas «PrivatBank» pieder 46,5% no Latvijas «PrivatBank» akcijām,» sacīja Kukičs. Pārējie ir mazākuma akcionāri, kam pieder mazāk par 10% no bankas balsstiesīgajām akcijām.

Kukičs atzina, ka «PrivatBank» turpina sadarboties ar visiem akcionāriem. Iespējams, ka dažiem no tiem ir lielāka interese par bankas ikdienas darbu nekā citiem. «Domāju, ka mūsu Ukrainas kolēģi ir gana aizņemti ar Ukrainas «PrivatBank» biznesa jautājumiem. Laika gaitā redzēsim, kādi ir akcionāru plāni attiecībā uz Latvija «PrivatBank»,» sacīja bankas valdes priekšsēdētājs.

Līdz šim Ukrainas «PrivatBank» nav informējusi par kādiem lēmumiem attiecībā uz Latvijas banku.

«Būtu pārsteigts, ja Ukrainas bankā netiktu apsvērtas iespējas attiecībā uz Latvijas «PrivatBank«. Taču Latvijas bankas darbības apjoms ir ļoti mazs salīdzinājumā ar Ukrainas «PrivatBank» biznesa apjomu. Līdz ar to saprotams, ka Latvijas bankas nākotne pašlaik var nebūt prioritāšu galvgalī. Laiks rādīs, vai Ukrainas Finanšu ministrija vēlēsies saglabāt īpašumtiesības Eiropas Savienības dalībvalsts bankā un vai bizness Latvijā ietilps Ukrainas «PrivatBank» darbības stratēģijā. Tas jālemj akcionāriem,» teica Kukičs.

«PrivatBank» valdes priekšsēdētājs uzsvēra, ka Latvijas «PrivatBank» ir neatkarīga banka ar neatkarīgu valdi un uzraudzības padomi. Un kā tāda Latvijas «PrivatBank» nav atkarīga no Ukrainas «PrivatBank» vai jebkura cita akcionāra finansējuma. Tāpēc būtībā Latvijas «PrivatBank» akcionārs varētu būt arī jebkura cita fiziska persona un/vai juridiska persona.

Kad Ukrainas valdība pērn decembrī nolēma nacionalizēt Ukrainas «PrivatBank», Latvijas Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) informēja, ka FKTK kopā ar Eiropas Centrālo banku izvērtēs jauno netiešas būtiskas līdzdalības ieguvēju. Izvērtēšanas procesā tiks vērtēta gan brīvā kapitāla pietiekamība un finansiālā stabilitāte, tajā skaitā ieguldīšanai paredzēto līdzekļu izcelsmes legalitāte, gan investora reputācija. «Tā kā jaunais akcionārs ir Ukrainas valsts, tad īpaša uzmanība tiks pievērsta «PrivatBank» stratēģiskajiem plāniem,» toreiz uzsvēra FKTK.

FKTK pārstāve Ieva Upleja šonedēļ aģentūru LETA informēja, ka pašlaik sadarbībā ar Eiropas Centrālo banku turpinās netiešās būtiskās līdzdalības ieguvēja jeb Ukrainas bankas jaunā akcionāra un tā ietekmes izvērtējums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu