NEPLP nav informēta par MTG darījumu; visticamāk, vajadzēs valdības atļauju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Nacionālā elektrisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pagaidām nav saņēmusi iesniegumu par Zviedrijas mediju koncernam «Modern Times Group» (MTG) piederošā Baltijas raidorganizācijas biznesa īpašnieku maiņu, aģentūrai LETA sacīja padomes priekšsēdētāja Dace Ķezbere.

Viņa norādīja, ka pēc tam, kad iesniegums tiks saņemts un NEPLP būs iepazinusies ar pārdoto MTG Baltijas raidorganizāciju tālāko attīstības stratēģiju, padome notikušo darījumu varēs komentēt plašāk.

Tāpat Ķezbere sacīja, ka pirms darījuma izvērtēšanas NEPLP plāno sagaidīt Ministru kabineta atļauju darījumam. Tas, visticamāk, būšot nepieciešams, pamatojoties uz plānotajiem divu likumu grozījumiem, kuri patlaban atrodas Saeimā. Tie paredz noteikt tiesības valdībai uzlikt par pienākumu nacionālajai drošībai nozīmīgu komercsabiedrību īpašniekiem, kuriem ir būtiska līdzdalība sabiedrībā, pārdot savu uzņēmuma daļu.

Saeima vakar konceptuāli atbalstīja minētos likumu grozījumus, savukārt galīgajā lasījumā par tiem paredzēts lemt nākamnedēļ. Ņemot vērā, ka Nacionālās drošības likuma grozījumiem steidzamība noteikta ar vairāk nekā divu trešdaļu parlamentāriešu balsu, Valsts prezidents to nevarēs nodot Saeimai otrreizējai caurlūkošanai. Tāpat šajā gadījumā likums būs jāizsludina ne vēlāk par trešo dienu, kopš prezidents to saņems, paredz Satversme. Tātad likuma izmaiņas varētu stāties pirms Konkurences padomes lēmumam attiecībā uz MTG pārdošanas darījumu.

Viens no likumprojekta autoriem ir Ekonomikas ministrija (EM). EM parlamentārais sekretārs Vilnis Ķirsis (V) aģentūrai LETA arī sacīja, ka jaunie likuma grozījumi attieksies uz šo darījumu. Viņš skaidroja - saskaņā ar likuma grozījumiem valdībai būtu tiesības vērtēt arī jau notikušos darījumus. Tātad, pat ja likumprojekts vēl nebūtu stājies spēkā, kad notiks MTG Baltija pārdošanas darījums, valdībai varētu būt iespēja to pārskatīt.

Par likumprojektu atbildīgā ir Saeimas Aizsardzības, iekšlietu un korupcijas novēršanas komisija, kas plāno nākamnedēļ otrdien izskatīt iesniegtos priekšlikumus.

Grozījumi paredzēs, ka vajadzēs saņemt valdības atļauju, lai iegūtu būtisku ietekmi nacionālajai drošībai nozīmīgā komercsabiedrībā. Nacionālās drošības likumu plānots papildināt ar atsevišķu nodaļu par nacionālajai drošībai nozīmīgo komercsabiedrību ierobežojumiem. Tajā būs noteikts, ka par nacionālajai drošībai nozīmīgu Latvijā reģistrētu komercsabiedrību nosakāma tāda komercsabiedrība, kura atbildīs vismaz vienam no likumā minētajiem nosacījumiem. Līdz ar to par nacionālajai drošībai nozīmīgām komercsabiedrībām varēs tikt atzīts ierobežots uzņēmumu loks.

Neoficiāli gan pagaidām neizskan būtiskas bažas saistībā ar potenciālo MTG Baltijas īpašnieku kontekstā.

Jau ziņots, ka Konkurences padomē (KP) pagaidām nav saņēmusi apvienošanās ziņojumu par Zviedrijas mediju koncerna «Modern Times Group» (MTG) raidorganizāciju biznesa Baltijas valstīs pārdošanu starptautiskajai privātā kapitāla investīciju kompānijai «Providence Equity Partners», aģentūrai LETA sacīja KP pārstāve Paula Vilsone.

Viņa teica, ka padome MTG biznesa darījumu vērtēs tad, ja saņems ziņojumu, taču līdz šim to nav saņēmusi.

Kā ziņots, Zviedrijas mediju koncerns MTG pārdevis savu raidorganizāciju biznesu Baltijas valstīs starptautiskajai privātā kapitāla investīciju kompānijai «Providence Equity Partners».

Darījums ietver 100% biznesa daļu pārdošanu par 115 miljoniem eiro, kas atbilst uzņēmuma vērtībai. Lēmums pārdot Baltijas biznesu izriet no MTG notiekošajām pārmaiņām, mainot biznesa fokusu no tradicionālas raidorganizācijas uz globālu digitālo izklaides vidi, norāda uzņēmumā.

«Providence Equity Partners» Baltijas valstīs pārvalda mobilo telekomunikāciju uzņēmumu grupu «Bite Group», kā arī kontrolē 28,5% Latvijas interneta un kabeļtelevīzijas pakalpojumu sniedzēja «Baltcom» kapitāldaļu.

MTG, kas kopš 1998.gada darbojas Latvijā, pieder telekanāli TV3, TV3+, TV6, LNT, «Kanāls 2» un radiostacija «Star FM», kā arī interneta portāli «Tvplay» un «Skaties». MTG Igaunijā pieder televīzijas kompānija «Viasat Eesti», televīzijas kanāli TV3, TV6 un TV3+. Savukārt Lietuvā MTG pieder televīzijas kanāli TV3, TV3+, TV6 un «Viasat Sport Baltic».

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu