Kanādas ministrs: CETA ļaus Latvijas uzņēmumiem vieglāk nokļūt Kanādas tirgū

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums starp Eiropas Savienību (ES) un Kanādu jeb CETA ļaus uzņēmumiem lētāk un vieglāk nokļūt Kanādas tirgū, ceturtdien žurnālistiem sacīja valsts starptautiskās tirdzniecības ministrs Fransuā Filips Šampaņs.

Pēc tikšanās ar Šampaņu ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) klātesošajiem pauda, ka patiesi daudz ir runāts par to, ko ES, Latvijai un Kanādai dod šis brīvās tirdzniecības līgums. Ministrs sacīja, ka ir redzama ļoti nopietna interese no Latvijas uzņēmumu puses, saskatot sadarbības iespējas informācijas tehnoloģiju sfērā, pārtikas apstrādē, kokrūpniecības apstrādes sfērā, tāpat Kanādai ir iespēja piedalīties arī «Rail Baltic».

Tāpat ārlietu ministrs izteica savu pateicību Kanādas valdībai par lēmumu būt vadošai valstij Latvijā NATO daudznacionālajā bataljonā. Pēc ministra domām, Kanādas karavīru atrašanās šeit arī varētu būt viens no signāliem potenciālajiem investoriem.

Šampaņs uzsvēra, ka šodien ir vēsturiska diena, jo Saeima ir pieņēmusi progresīvu, vēsturisku lēmumu, ratificējot CETA. Viņš uzsvēra, ka CETA iezīmē tieši labklājību un drošību un tas ir visaptverošs nolīgums.

Kanādas ministrs akcentēja, ka Latvija ir pirmā valsts, kas ir ratificējusi šo nolīgumu. Šampaņs pauda, ka CETA radīs vēl labākus apstākļus abpusējām biznesa iespējām - visas puses iegūšot no šī līguma.

Pēc viņa domām, CETA ļaus Latvijas uzņēmumiem lētāk un vieglāk nokļūt mūsu tirgū, tostarp maziem, vidējiem, sievietēm piederošiem uzņēmumiem. Šampaņs pauda, ka šis līgums «nāk tieši laikā».

«Pirms desmit gadiem, kad sākām darbu pie CETA, tas likās vizionārs, bet tagad tas liekas pareizs. Šodien svinam labklājību un drošību,» uzsvēra Kanādas ministrs.

Jau ziņots, ka Saeima šodien galīgajā lasījumā pieņēma likumu, ar kuru ratificēts Visaptverošais ekonomikas un tirdzniecības nolīgums starp ES un Kanādu jeb CETA.

Latvija kļuvusi par pirmo ES dalībvalsti, kas ir pabeigusi nacionālās ratifikācijas procedūras attiecībā uz CETA. Rinkēvičs aicināja atbalstīt CETA, jo šī nolīguma sniegto priekšrocību izmantošana veicināšot Latvijas eksportu uz Kanādu, pavēršot iespējas mūsu uzņēmējiem jaunu tirgu apgūšanā un sniegšot vērtīgu pieredzi Ziemeļamerikas tirgū.

ĀM uzsver, ka nolīgums veicinās ES un Kanādas savstarpējo tirdzniecību, radīs jaunas darbavietas, veicinās ekonomisko izaugsmi un sniegs jaunas iespējas uzņēmumiem. Nolīgums paredz ne tikai muitas nodokļu likvidēšanu, bet arī virkni citu noteikumu tirdzniecības atvieglošanai, vienlaikus saglabājot ES pārtikas drošuma, sociālos un vides aizsardzības, kā arī citus standartus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu