Vucāns no nodokļu politikas reformām sagaida uzrāvienu tautsaimniecības attīstībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Gaidāmajām nodokļu politikas reformām ir jāpanāk tautsaimniecības attīstība, lai uzņēmējiem rastos vēlme reinvestēt peļņu, sacīja Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Jānis Vucāns (ZZS).

Tas var būt gan Igaunijas modelis, kur ir 0% likme reinvestētajai peļņai vai arī kāds cits līdzīgs instruments, skaidroja politiķis, norādot gan tas ir tikai minējums, jo viņš nepiedalās nodokļu izmaiņu piedāvājuma izstrādāšanā. Šāds solis veicinātu uzņēmējdarbību, līdz ar to arī palielinot iekasēto citu nodokļu apjomu, ļaujot šos līdzekļus atvēlēt nozarēm, kurām tas tik ļoti ir nepieciešams, tajā skaitā veselībai, drošībai, izglītībai, sacīja deputāts.

Reformas arī nedrīkst radīt konfliktu starp valsti un pašvaldību, norādīja deputāts. Piemēram, ja tiktu pieņemts lēmums samazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN), būtu jānodrošina kompensācijas pašvaldībām, ja to ieņēmumos rastos iztrūkums. Arī šo politiķis minēja kā teorētisku jautājumu, jo viņa rīcībā nav informācijas par plāniem mainīt IIN likmi.

Jau vairākus gadus tiek runāts par darbaspēka nodokļu samazināšanu, un šajā lietā ir vajadzīgs progress, lai uzņēmējiem un iedzīvotājiem zustu motivācija tos nemaksāt, piebilda Budžeta komisijas vadītājs.

Kad atbildīgā darba grupa Finanšu ministrijas (FM) vadībā būs sagatavojusi piedāvājumu nodokļu politikas izmaiņām, tā sākotnējā izvērtēšana notiks Budžeta komisijas Nodokļu politikas apakškomisijā, skaidroja politiķis.

FM ar piedāvājumu par nodokļu politikas izmaiņām varētu nākt klajā aprīļa sākumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu