Būvdarbu veikšanu Rakstniecības un mūzikas muzejā kavēja apjomīgās izmaiņas būvprojektā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Būvdarbus Rakstniecības un mūzikas muzejā pabeigt laikā traucēja vairākkārt veiktās apjomīgās izmaiņas būvprojektā, sacīja pilnsabiedrības «PMK un BBA» līdzīpašnieks Ivo Čerbakovs. Pilnsabiedrība «PMK un BBA» pilnīgi noteikti nepiekrīt VAS «Valsts nekustamie īpašumi» (VNĪ) lēmumam lauzt līgumu un aizstāvēs savas tiesības tiesā.

«VNĪ lēmums ir absolūti nepamatots un prettiesisks. Atbilstoši normatīvajiem aktiem, būvuzņēmējs drīkst būvēt tikai tad, kad ir apstiprināts būvprojekts, pretējā gadījumā tā tiek uzskatīta par patvaļīgu būvniecību,» uzsvēra Čerbakovs, piebilstot, ka Rakstniecības un mūzikas muzeja būvprojektā vairākas reizes tika veiktas apjomīgas izmaiņas.

«Piemēram, jau pērn objekta pamatos tika atklātas vēsturiskas velves, tādēļ bija jāmaina būvprojekts. Tas gandrīz uz trīs mēnešiem paralizēja būvdarbus,» sacīja Čerbakovs.

Viņš piebilda, ka vēl šogad 18.janvārī jeb astoņas dienas pirms līgumā paredzētās objekta pabeigšanas, būvniekam tika iesniegtas apjomīgas izmaiņas būvprojektā. Savukārt 25.janvārī tika saņemtas būvprojekta izmaiņas elektrības sadaļā. «Būvprojekta izmaiņas attiecībā uz apkuri un vēdināšanu vēl nemaz neesam saņēmuši,» piebilda Čerbakovs.

«PMK un BBA» līdzīpašnieks uzsvēra, ka jau pērn septembrī VNĪ tika brīdināts, ka būs nepieciešams termiņa pagarinājums. «Pērn novembrī prognozējām, ka būvdarbus varētu pabeigt 2017.gada 7.aprīlī, bet tagad reālāks pabeigšanas termiņš šķiet šī gada jūnijs ar ēkas nodošanu ekspluatācijā jūlijā,» sacīja Čerbakovs.

Viņš piebilda, ka visas izmaiņas būvprojektā, kā arī būvnieka sarakste ar VNĪ ir dokumentēta un viegli pierādāma tiesā. «Turklāt katru nedēļu notika būvsapulces un pasūtītājs bija lietas kursā par visiem sarežģījumiem un pieņemtajiem lēmumiem,» sacīja Čerbakovs.

Vaicāts, cik liels darbu apjoms Rakstniecības un mūzikas muzejā ir paveikts līdz šim, Čerbakovs norādīja, ka, pat ņemot vērā visus sarežģījumus un iepriekš neparedzētos darbus, paveikti ir aptuveni 50% no plānotā apjoma.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka VNĪ izbeigusi līgumu ar būvuzņēmēju par būvdarbu veikšanu objektā «Rakstniecības un mūzikas muzejs» Rīgā, Pils laukumā 2, jo pilnsabiedrība «PMK un BBA» nav veikusi darbus līgumā noteiktā termiņā, nodarot būtiskus zaudējumus Latvijas valstij.

VNĪ informēja aģentūru LETA, ka 2016.gada 28.aprīlī VNĪ noslēdza līgumu ar pilnsabiedrību «PMK un BBA» par Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju, paredzot būvdarbu izpildes termiņu līdz 2017.gada 26.janvārim.

Muzeja rekonstrukcijai piesaistīts Eiropas Ekonomikas zonas (EEZ) finansējums, kura izmantošanu pilnā apmērā būvuzņēmējs ar savu neefektīvo būvdarbu plānošanu un to izpildes kavēšanu, ir apdraudējis, norādīja VNĪ.

Būvuzņēmēja radītos zaudējumus valstij likumā noteiktā kārtībā VNĪ pieprasīs būvuzņēmējam atlīdzināt. VNĪ pārstāvis Arnis Blodons aģentūrai LETA sacīja, ka valstij nodarīto zaudējumu apjoms vēl tiks aprēķināts. Tāpat arī tiks izvērtēts, cik daudz no plānotā «PMK un BBA» ir paveikusi.

Lai pabeigtu būvdarbus, VNĪ atbilstoši Publisko iepirkumu likumam organizēs jaunu iepirkuma procedūru.

Projekts «Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukcija» tiek finansēts programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» ietvaros.

LETA jau ziņoja, ka «PMK un BBA» pērn uzvarēja VNĪ rīkotajā sarunu procedūrā, piedāvājot veikt muzeja pārbūves darbus par 3 369 718 eiro bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN). Pilnsabiedrībā «PMK un BBA» ir apvienojušās SIA «Jēkabpils PMK» un SIA «Baltic Builders Alliance».

Pirms tam izsludinātais iepirkums par Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju tika pabeigts bez rezultāta, bet viens no iepirkuma dalībniekiem - pilnsabiedrība «PMK un BBA» - iepirkuma rezultātus vairākkārt apstrīdējis. 2015.gada septembrī iepirkumā par Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukciju uzvarēja AS «LNK Industries», kas būvdarbus solīja veikt par 3 283 706 eiro, neieskaitot PVN.

Būvdarbi tika īstenoti EEZ finanšu instrumenta programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana» iepriekš noteiktā projekta «Rakstniecības un mūzikas muzeja rekonstrukcija» ietvaros. Kopējās projekta izmaksas, kas tiek segtas no EEZ programmas «Kultūras un dabas mantojuma saglabāšana un atjaunināšana», ir 4 947 685 eiro, neieskaitot PVN.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu