Premjers: Valdība «pieliks punktu» jautājumam par brīvā gāzes tirgus darbības nosacījumiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Valdība rīt, 7.februārī, plāno «pielikt punktu» jautājumam par brīvā gāzes tirgus darbības nosacījumiem, kas pirms nedēļas tika atlikts, žurnālistiem pirmdien paziņoja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

«Mēs vienojāmies, ka rīt valdība jebkurā gadījumā pieliks punktu. Ja arī kādi jautājumi vēl nebūs saskaņoti, tad sēdes laikā lēmums par to ir jāpieņem, jo mums neder vilcināšanās,» skaidroja valdības vadītājs.

Savukārt tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) norādīja, ka noteikumu saskaņošanas procesā smagākais jautājums bija patērētāju tiesību aizsardzības joma. Vienlaikus viņš uzsvēra, ka termiņos ir jāiekļaujas un rīt ir pēdējā diena, kad tas jāizdara un jāatrod kompromiss.

Pirms nedēļas Tieslietu ministrijas iebildumu dēļ valdība uz nedēļu atlika Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātā Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumu projekta izskatīšanu.

Šā noteikumu projekta mērķis ir noteikt dabasgāzes tirgus darbības principus saistībā ar Enerģētikas likuma izmaiņām, kas paredz no 2017.gada 3.aprīļa liberalizēt dabasgāzes tirgu un izbeigt dabasgāzes cenas regulāciju lietotājiem, izņemot saistītos lietotājus.

Noteikumu projekts paredz pilnveidot esošo regulējumu, nosakot tirgotāja, publiskā tirgotāja, sistēmas operatora, lietotāja un gazificētā objekta īpašnieka tiesības un pienākumus dabasgāzes tirdzniecībā vai lietošanā, tirgotāju maiņas kārtību un kārtību, kādā dabasgāzes piegādi saistītajiem lietotājiem nodrošina publiskais tirgotājs no 2017.gada 3.aprīļa.

Paredzēts noteikt, ka dabasgāzes tirdzniecība un piegāde lietotājam notiek tikai uz tirdzniecības līguma pamata, kurā ir norāde uz sadales sistēmas pakalpojumu izmantošanas kārtību. Noteikumu projektā ietverts pienākums sadales sistēmas operatoram izstrādāt un publicēt minēto kārtību savā tīmekļvietnē.

Paredzēts, ka spēkā esošie dabasgāzes piegādes līgumi nav vairs īstenojami no 2017.gada 3.aprīļa tāpēc, ka ar noteikumu projekta spēkā stāšanos būtiski tiek mainīts dabasgāzes tirgus modelis, tas ir, dabasgāzes cenas noteikšanas mehānisms, norēķināšanās kārtība, kā arī tirgotāja, lietotāja un sadales sistēmas operatora tiesības un pienākumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu