«KPMG Baltics»: Cena par kases aparātu sertificēšanu nemainīsies atkarībā no pieprasījuma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Cena par kases aparātu un sistēmu sertificēšanu nemainīsies atkarībā no pieprasījuma pēc šī pakalpojuma, sacīja starptautiskā audita un biznesa konsultāciju kompānijas «KPMG Baltics» Nodokļu konsultāciju nodaļas direktore Irēna Lejiņa.

Šādu pavērsienu pakalpojumu cenas izmaiņās iepriekš prognozēja Latvijas Tirgotāju asociācijas (LTA) izpilddirektore Zane Štolcere, uzsverot, tā kā «KPMG Baltics» ir vienīgais servisa uzņēmums, un kases aparātu mainīšana vai pielāgošana, visticamāk, sāksies vienlaicīgi un masveidā, uzņēmējiem ir jārēķinās, ka šajā situācijā arī «KPMG Baltics» var celt pakalpojumu cenas.

Taču Lejiņa teica, ka šādi apgalvojumi ir nepamatoti, jo kases aparātu un sistēmu sertificēšanas cena ir noteikta kā gabaldarbs, par pamatu ņemot prognozēto kases aparāta vai sistēmas pārbaudes darba apmēru stundās.

«Cena nemainīsies atkarībā no pakalpojuma pieprasījuma, bet būs atkarīga no sertificēšanai iesniegtās iekārtas vai sistēmas tipa. Cena gan var samazināties gadījumos, ja tiek iesniegti kases aparāti vai sistēmas ar vienādu programmatūru. Tā kā darba apmērs šajā gadījumā ir mazāks, tad par atkārtotās programmatūras pārbaudi arī nav jāveic pilna maksa, kā arī šādos gadījumos tiek piemērotas atlaides,» skaidroja Lejiņa.

Jautāta par kases aparātu un sistēmu apkalpojošo uzņēmumu aktivitāti, Lejiņa atzina, ka līdz pagājušā gada nogalei uzņēmēji bija nogaidošā pozīcijā.

«Jāņem vērā, ka līdz pat pagājušā gada beigām bija nogaidoša pozīcija un neviens kases sistēmas apkalpojošais uzņēmums nebija iesniedzis nevienu kases aparātu sertifikācijas uzsākšanai. Lielāka aktivitāte sākās tikai pašā gada nogalē, kad noslēdzām pirmos līgumus ar kases aparātus apkalpojošajiem uzņēmumiem. Šobrīd jau ir noslēgti divi līgumi, kā arī vēl trīs līgumi ir saskaņoti ar pakalpojumu sniedzējiem un ir parakstīšanas procesā,» atzīmēja «KPMG Baltics» pārstāve.

Viņa arī informēja, ka janvāra beigās vai februāra sākumā būs sertificēta pirmā kases sistēma, savukārt no tā brīža uzņēmumiem būs pusgads, lai pielāgotos jaunajām kases aparātu prasībām.

Jau vēstīts, ka šogad 1.janvārī stājās spēkā noteikumi par jaunajām kases aparātu un sistēmu prasībām, kurām uzņēmējiem jāpielāgojas līdz šā gada 1.jūlijam.

Atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem atbilstošo kases aparātu, hibrīda kases aparātu un kases sistēmu lietošana visiem nodokļu maksātājiem, izņemot padziļinātās sadarbības programmas dalībniekus, obligāti jāsāk ne vēlāk kā 2017.gada 1.janvārī. Tomēr, tā kā uzņēmēju gatavība, pielāgoties jaunajām prasībām, vērtējama kā zema, Valsts ieņēmumu dienests (VID) iepriekš paziņoja par sešu mēnešu pārejas periodu. Tas nozīmē, ka jaunām prasībām atbilstošus kases aparātus un sistēmas jāsāk lietot no a 1.jūlija.

Savukārt padziļinātās sadarbības programmas dalībnieku reģistrā iekļautie nodokļu maksātāji jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošos kases aparātus, hibrīda kases aparātus un kases sistēmas jāsāk lietot ne vēlāk kā 2019.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu