Alkohola sfēru Latvijā nākamgad ietekmēs likumdošanas izmaiņas kaimiņvalstīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Alkohola sfēru Latvijā nākamgad ietekmēs normatīvo aktu izmaiņas kaimiņvalstīs un cenas importa produkcijai, aģentūrai LETA sacīja alkoholisko dzērienu importētāja un vairumtirgotāja «Liviko» valdes loceklis un Latvijas Alkohola nozares asociācijas (LANA) pārstāvis Genādijs Kļepikovs.

Pēc viņa teiktā, ir grūti prognozēt importa produkcijas cenas Latvijā nākamgad, jo ļoti daudz kas ir atkarīgs no ekonomiskās situācijas ārvalstīs un citu ražotāju iespējām. Tāpat alkohola sfēru Latvijā nākamgad ietekmēs arī regulējuma izmaiņas Igaunijā un Lietuvā. «Mēs zinām, ka Igaunijā no februāra plānots būtiski palielināt akcīzes nodokli, taču nodokļa pieauguma apmēru Lietuvā mēs nezinām. Lietuvā tagad ir jauna valdība, jauns parlamenta sastāvs, kas ļoti aktīvi cenšas ietekmēt alkohola industriju,» teica Kļepikovs, pieļaujot, ka Latvijas alkohola ražotājiem tamdēļ var samazināties eksporta apjomi Lietuvā. Tajā pašā laikā var pieaugt Latvijas alkohola tirgotāju pārdošanas apmēri Latvijas un Lietuvas pierobežā.

Vienlaikus viņš pieļāva, ka akcīzes nodokļa paaugstināšana Lietuvā un Igaunijā var būt pamudinājums arī Latvijas valdībai pārskatīt akcīzes nodokļa likmes alkoholam, kas varētu negatīvi ietekmēt ražotājus. «Jāsaprot, ka mēs atrodamies starp diviem citiem tirgiem un kaut kādā veidā tālākā perspektīvā tas var ietekmēt arī mūs,» pieļāva LANA pārstāvis.

Viņš arī pauda cerību, ka nākamgad nozare kopīgi radīs izdevumu optimizēšanas iespējas, piemēram, apvienojot noliktavas, kas varētu palīdzēt efektīvāk strādāt.

LANA izveidota 2013.gada septembrī, apvienojoties Latvijas Alkohola ražotāju un tirgotāju asociācijai (ARTA) un Latvijas Alkoholisko dzērienu ražotāju un izplatītāju asociācijai (LADRIA). Asociācija darbojas kā alkoholisko dzērienu industrijas eksperts, pārstāvot nozares kompāniju interešu atbalstu un iestājas par atbildīgu un saprātīgu alkohola lietošanas vidi Latvijā.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Svarīgākais
    Uz augšu