Bankas un IT uzņēmumi - līderi nodokļu nomaksā uz vienu darbinieku

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Latvijas valsts kopbudžetā iespaidīgākās nodokļu summas iemaksā uzņēmumi no finanšu sektora – īpaši bankas, meža nozares, transporta un loģistikas, IT sektora un telekomunikāciju jomas. Ja aplūkojam nodokļu nomaksu uz vienu darbinieku, tad līderi šajās pozīcijās ir bankas un IT programmizstrādātāju un servisa sniedzēju uzņēmumi, kas gadā par vienu darbinieku nodokļos nomaksā līdz pat 20 tūkstošiem eiro.

Kā liecina Latvijas Republikas Finanšu ministrijas dati, vieni no lielākajiem ar atalgojumu saistīto nodokļu maksātājiem ir finanšu sektora pārstāvji – bankas. Par banku darbiniekiem gadā tiek nomaksāti iespaidīgi nodokļi. Kopējās iemaksas veidojas no divām daļām – iedzīvotāju ienākuma nodokļa, ko maksā darba ņēmējs, un Valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām, ko maksā darba devējs.

Šie nodokļi tiešā veidā liecina par attiecīgajā nozarē strādājošo algām, labklājību un netieši - par to, ka uzņēmumi pilnībā atrodas «baltās ekonomikas» sektorā. Regulāras iemaksas sociālās apdrošināšanas valsts budžetā darba ņēmējam sniedz iespēju saņemt apmaksātu veselības aprūpi, pensiju, slimības pabalstu, bērnu kopšanas atvaļinājumu pabalstu, invaliditātes pensiju, kā arī ikmēneša maksājumu darba zaudēšanas gadījumā.

Pēc Valsts ieņēmuma dienesta datiem var secināt, ka likumā par iedzīvotāju ienākumu nodokli tiek paredzēts, ka no iemaksām, kas tiek iemaksātas nodokļos, 20% nonāk Valsts kasē – valsts pamatbudžetā, bet 80% no nomaksātajiem nodokļiem nonāk pašvaldību budžetā. Valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 100% tiek novirzītas uz valsts speciālo budžetu.

Foto: Publicitātes foto

Neapšaubāmi, augstās darba nodokļu iemaksas atbilstoši nozarē strādājošo atalgojumam liecina arī par šo uzņēmumu konkurētspēju tirgū, kā arī par darbinieku kvalifikāciju. ABLV Bank, kas nodarbina 690 darbiniekus, gadā par vienu darbinieku darba nodokļos nomaksā gandrīz 20 tūkstošus eiro. Rietumu Banka nodarbina lielāku darbinieku skaitu, apmēram 800. Par katru darbinieku Rietumu banka gadā nodokļos samaksā 13 tūkstošus eiro. Savukārt Swedbank, kas nodarbina aptuveni 2000 darbinieku, par vienu darbinieku gadā darba nodokļos samaksā gandrīz 9 tūkstošus eiro. Līdzīgi arī SEB banka vidēji par vienu darbinieku gadā nodokļos nomaksā mazliet vairāk nekā 9 tūkstošus eiro. SEB banka nodarbina 1050 darbiniekus. Savukārt banka Citadele nodarbina 1301 darbinieku, un gadā viena darbinieka nodokļiem tiek atvēlēti gandrīz 10 tūkstoši eiro. Vidējā nodokļu maksājumu summa gadā uz vienu darbinieku banku nozarē sasniedz vairāk nekā 12 tūkstošus eiro.

Aizvien pieprasītāki kļūst IT nozares uzņēmumu sniegtie pakalpojumi. Pēc neto apgrozījuma 2015. gadā kā vadošais uzņēmums tiek norādīts Tieto Latvia. Šajā uzņēmumā strādā 753 darbinieki, un par vienu darbinieku uzņēmums gadā nomaksā 11 tūkstošus. No IT programmizstrādātāju un pakalpojumu sniedzēju piecām lielākajām kompānijām vidējā nodokļos nomaksātā summa par vienu darbinieku ir 12,9 tūkstoši eiro.

Valsts budžetā meža nozares pārstāvji arī sniedz iespaidīgus nodokļu maksājumus. Šīs nozares topa līderis pēc neto apgrozījuma 2015.gadā ir akciju sabiedrība Latvijas valsts meži. Šajā uzņēmumā strādā aptuveni 1249 darbinieki, gadā par vienu darbinieku nodokļos tiek nomaksāti mazliet mazāk nekā 10 tūkstoši eiro. Savukārt aplūkojot nozares lielāko uzņēmumu pēc neto apgrozījuma 2015. gadā veikto nodokļu iemaksas statistiku uz vienu darbinieku var secināt, ja mežu nozares uzņēmumi vidēji par vienu darbinieku nodokļos nomaksā gandrīz 9,66 tūkstošus eiro.

Nozares, kas ir svarīgas ne tikai Latvijas konkurētspējai, bet arī izaugsmei, ir transporta, tranzīta un loģistikas nozares. Līderis nodokļu nomaksas ziņā ir akciju sabiedrība Latvijas dzelzceļš, tajā strādā 7043 darbinieki, un vidēji uz vienu darbinieku nodokļos gadā tiek nomaksāti 6 tūkstoši eiro. Ja aplūko piecus lielākos nozares uzņēmums 2015. gadā pēc neto apgrozījuma, var secināt, ka vidējā nodokļos nomaksātā summa uz vienu darbinieku gadā ir 7,65 tūkstoši eiro.

Par telekomunikācijas nozares līderi uzskatāms uzņēmums Lattelecom, kura paspārnē strādā 1422 darbinieki, gadā par vienu darbinieku uzņēmums nomaksā aptuveni 9 tūkstošus eiro. Ja aplūko piecu vadošo nozares uzņēmumu vidējo nodokļu nomaksu uz vienu darbinieku, tad telekomunikāciju uzņēmumi gadā vidēji par vienu savu darbinieku nodokļos nomaksā mazliet vairāk nekā 11 tūkstošus eiro.

Raugoties no darba ņēmēju puses, lielākie uzņēmumi pēc neto apgrozījuma Latvijā 2015. gadā, kas veic vismazākās nodokļu iemaksas par vienu darbinieku, ir mazumtirdzniecības uzņēmumi. Piemēram, Rimi Latvia par vienu darbinieku gadā samaksā aptuveni 3 tūkstošus eiro. Mazumtirdzniecības nozarē novērojams lielāks īpatsvars ar zemu atalgota darba veicējiem, kas rezultējas zemā vidējā gada nodokļu nomaksā uz vienu darbinieku.

* Rakstā tika uzskaitīti uzņēmumi – pieci nozaru līderi pēc neto apgrozījuma 2015.gadā. Informācijas avots - Dienas Bizness Top 500.

Uzņēmumu saraksts

Banku nozares aplūkotie uzņēmumi – ABLV Bank, Rietumu Banka, Swedbank, SEB, Citadele.

Meža nozarē aplūkotie uzņēmumi – Latvijas valsts meži, Latvijas Finieris, Kronospan Riga, Pata, Latgran.

Tranzīta, transporta un loģistikas nozarē aplūkotie uzņēmumi – LDZ Cargo, Latvijas dzelzceļš, Kreiss, Skonto metāls, Fast Bunkering.

IT programmizstrādātāju un servisa pakalpojumu sniedzēju aplūkotie uzņēmumi – Tieto Latvia, Evolution Latvia, Accenture Latvijas filiāle, 4finance IT, Lattelecom Technology.

Telekomunikāciju nozarē aplūkotie uzņēmumi – Lattelecom, Latvijas Mobilais telefons, Tele2, Bite Latvija, Xotel

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu