Rungainis: «mīkstais Brexit» var notikt tikai tad, ja britu politiķi piekritīs pazemojošiem noteikumiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka/LETA

Tā dēvētais mīkstais Brexit var notikt tikai tad, ja Lielbritānijas politiķi piekritīs pazemojošiem noteikumiem, un tas, visdrīzāk, netiks pieļauts, Apvienotās Karalistes - Latvijas tirdzniecības un investīciju konferencē sacīja investīciju baņķieris Ģirts Rungainis.

Rungainis pauda, ka Lielbritānijas politiķiem, lai panāktu izdevīgus nosacījumus aiziešanai no Eiropas Savienības, saglabātu valsts esošās privilēģijas un attiecības ar Briseli, piemēram, dalību vienotajā tirgū, būs jāpiekrīt dažādiem pazemojošiem noteikumiem. «Es nedomāju, ka britu politiķi to pieļaus. Būs sarežģīti to panākt,» sacīja baņķieris.

Savukārt gadījumā, ja tiks piedzīvots «cietais Brexit», Lielbritānijas ekonomika varētu atgūties un sasniegt «pasaku zemi», kuru sola daži eiroskeptiski politiķi, tikai pēc pieciem desmit gadiem. «Tas nozīmē vāju mārciņu, neskaidrību, riskus un problēmas britu ekonomikai. Šobrīd ir ļoti grūti izvērtēt situāciju,» atzina Rungainis.

Finansists atzina, ka ir ļoti žēl tā, ka Lielbritānija iet projām no ES, taču vēsture liecinot, ka briti vairākus simtus gadus bijuši iesaistīti kontinentā notiekošajos procesos. Tādēļ Rungainis pauda pārliecību, ka Apvienotā Karaliste turpinās piedalīties Eiropā notiekošajā.

Konferencē, kura notiek Britu nedēļas ietvaros, notika trīs diskusiju paneļi, kuru laikā eksperti un analītiķi apmainījās domām par Lielbritānijas izstāšanās referenduma no Eiropas Savienības izaicinājumam un iespējām attiecībā uz uzņēmējdarbību, starptautisko tirdzniecību un investīcijām.

Konferencē savā pieredzē un idejās dalījās vairāk nekā 10 uzņēmumu pārstāvji, tostarp «Laura Ashley» pārstāve Latvijā Margita Lānjarva, «Prudentia» padomes loceklis Rungainis, «Madara Cosmetics» dibinātāja Lotte Tīsenkopfa-Iltnere, «Edurio» līdzdibinātājs Ernests Jenavs, «NHC Capital Baltic States» viceprezidents Kārlis Cerbulis un citi.

Konferenci rīko advokātu birojs «Kļaviņš Ellex» kopā ar Lielbritānijas vēstniecību Latvijā un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra (LIAA).

«Mēs vēlamies uzsvērt, ka pēc Brexit Lielbritānija turpinās atbalstīt brīvo tirdzniecību. Sarunās ar mūsu Eiropas partneriem vēlamies panākt maksimālu brīvību Eiropas uzņēmumiem darboties Apvienotajā Karalistē un britu uzņēmumiem darboties Eiropas valstīs,» pasākuma atklāšanā sacīja Lielbritānijas vēstniece Latvijā Sāra Kaulija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu