ĀIPL: Maksātnespējas jautājumu risināšanā trūkst politiskās gribas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Maksātnespējas jautājumu risināšanā trūkst politiskās gribas, norādīja Ārvalstu investoru padome Latvijā (ĀIPL).

Šodien Saeimas Juridiskās komisijas sēdē tika skatīti likumprojekta «Grozījumi Maksātnespējas likumā» priekšlikumi pirms otrā lasījuma Saeimā, kas paredzēts rītdien. Izskatot priekšlikumus, Juridiskā komisija nolēma atteikties no prasības, kas noteica valsts amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem.

ĀIPL uzsvēra, ka komisijas locekļu rīcība, mainot administratora statusu, liecina par nopietnu politiskās gribas trūkumu uzlabot maksātnespējas administratoru uzraudzību un likvidēt maksātnespējas jomā pastāvošo patvaļu. Ja likumdevējs turpinās vieglprātīgi izturēties pret pastāvošajām problēmām, kas saistītas ar tiesu varu Latvijā, uz jaunu investīciju pieplūdi cerēt būs grūti.

«Esmu dziļā neizpratnē par šodienas Juridiskās komisijas sēdes lēmumu. Dienu pirms šī ārkārtīgi svarīgā likumprojekta skatīšanas Saeimā veikli tiek izdarītas būtiskas izmaiņas, atceļot valsts amatpersonas statusu maksātnespējas administratoriem un tā vietā nepiedāvājot nekādas alternatīvas administratoru uzraudzības stiprināšanai. Taču gribu uzsvērt - kamēr nav nodrošināta maksātnespējas administratoru uzraudzība, statusa maiņa nekādā gadījumā nav pieļaujama. Tā vietā, lai dotu skaidru signālu uzņēmējiem un investoriem, ka likumdevējs ir gatavs beidzot atrisināt sasāpējušās maksātnespējas uzraudzības problēmas un izbeigt negodīgo administratoru rosīšanos, ir diemžēl sperts plats solis tieši pretējā virzienā. Saeimas komisija ar šodienas lēmumu pārvilka treknu svītru trīs gadu darbam, ko ieguldījām šīs jomas sakārtošanā,» norādīja ĀIPL maksātnespējas jautājumu darba grupas vadītāja Ilze Znotiņa.

Jau ziņots, ka Saeimas Juridiskajā komisijā šodien vairākums deputātu nobalsoja par priekšlikumu izslēgt normu, ka maksātnespējas procesa administratori būtu pielīdzināmi valsts amatpersonām.

Šādu priekšlikumu grozījumiem Maksātnespējas likumā pirms otrā lasījuma iesniedza deputāti Gunārs Kūtris (NSL) un Inguna Sudraba (NSL). Par viņu priekšlikumu šodien nobalsoja seši deputāti, bet viens deputāts bija pret.

Klātesošais administrators Kaspars Novicāns izteicās, ka šī ir «deklaratīva norma», kas tagad ir bijis redzams gada laikā, kopš tā ir spēkā. Viņš uzsvēra, ka patlaban grozījumos tiek iestrādāti un nodoti daudzi instrumenti Maksātnespējas administrācijai, lai uzraudzītu procesus un lai tie būtu vēl caurspīdīgāki.

Tieslietu ministrijas valsts sekretāra vietniece Laila Medina komentēja, ka «deputātiem ir sava vara».

Jau ziņots, ka Saeima pagājušajā nedēļā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja likumprojektu, kas paredz nākamgad noteikt stingrāku maksātnespējas administratoru darba uzraudzību, kā arī ieviest brīvā tirgus principu tiesiskās aizsardzības procesā.

Kopumā komisijas piedāvātie likuma grozījumi paredz maksātnespējas administratoru uzraudzības modeļa maiņu. Piedāvātā administratoru profesijas reforma paredz nodot viņu kvalifikācijas pārbaudes funkciju valstij, vienlaikus paredzot stingrākas prasības administratoru kvalifikācijai, reputācijai un profesionalitātei, kā arī ieviešot regulāru administratoru eksamināciju.

Kā obligāta prasība administratoram tiks izvirzīta nevainojama reputācija. Iespējamu kandidāta neatbilstību šai prasībai izskatīs neatkarīga eksaminācijas komisija.

Tāpat paredzēts ieviest maksātnespējas administratoru disciplināratbildību. Par pamatu disciplinārlietas ierosināšanai būs normatīvo aktu būtisks vai sistemātisks pārkāpums vai profesionālo ētikas normu būtisks pārkāpums. Disciplinārlietu komisija varēs piemērot disciplinārsodu, kā arī ierosināt administratora atcelšanu no amata.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu