Ieskaties! Kuri šobrīd ir 100 bagātākie cilvēki Latvijā?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TVNET

Kuri ir 100 Latvijas bagātākie cilvēki? Pelnošāko Latvijas uzņēmumu patiesā labuma guvēju sarakstā ir ne tikai daudz sabiedrībā zināmu uzņēmēju un politiķu, bet arī viņu ģimenes locekļu. Bieži vien tikai pēc rūpīgas vairāku līmeņu kapitālsabiedrību īpašnieku izpētes kļūst skaidrs, kuras privātpersonas patiesībā guvušas finanšu labumu.

FOTO: LETA
FOTO: LETA Foto: LETA

Uzņēmums nodarbojas ar maršrutētāju un iekārtu komplektu eksportu bezvadu tīklu uzstādīšanai jebkurā pasaules malā.

Savulaik Ekonomikas ministrijas un Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras rīkotajā konkursā «Eksporta un inovācijas balva 2012» abu uzņēmēju lolojums «Mikrotīkls» ieguva Latvijas eksporta čempiona titulu.

«Mikrotīkla» līdzīpašnieku peļņa ir redzama jau pirmajā īpašnieku struktūras līmenī - Riekstiņš un Talijs pērn katrs guvis vairāk nekā € 30 miljonu peļņu.

Būvniecības gigants

Trešajā vietā ar gandrīz € 25 miljonu peļņu ir būvniecības nozares gigants Guntis Rāvis, kurš ir amatpersona 56 (!) kapitālsabiedrību valdēs.

Foto: LETA
Aptuveni 10,5 miljonus eiro Rāvis nopelnījis pirmajā līmenī, bet vēl vairāk - gandrīz 15 miljonus eiro - Rāvis nopelnījis otrajā, trešajā un ceturtajā īpašnieku līmenī.

Rāvja uzņēmumi bieži piedalās un regulāri uzvar lielos valsts nozīmes būvniecības konkursos, piemēram, būvējot Latvijas Nacionālo bibliotēku un arī bēdīgi slaveno Dienvidu tiltu.

Foto: LETA

ABLV baņķieri

Būvniecības nozares milzim seko bankas ABLV līdzīpašnieks Oļegs Fiļs, kurš sev piederošās kredītiestādes akcijas uzrauga caur pašam piederošo SIA OF Holding.

Foto: LETA

Piektajā vietā pelnošāko cilvēku sarakstā ierindojas otrs ABLV līdzīpašnieks Ernests Bernis. Baņķiera kredītiestādes akcijas ar SIA Cassandra Holding Company starpniecību pērn nopelnīja € 20 miljonus.

Foto: TVNET

Kredītiestāde ABLV ir lielākā banka Latvijā, kuras vārds ir vairākkārt minēts saistībā ar starptautiskām izmeklēšanām par vairāku Latvijas komercbanku finanšu pakalpojumu sniegšanu austrumu kaimiņvalstīs. Pavisam nesen - 2016.gada pavasarī FKTK konstatēja, ka ABLV banka iepriekšējos gados nav atbilstošā apjomā nodrošinājusi atsevišķu klientu darījumu ekonomiskās būtības un tiesiskā mērķa pārbaudi un dokumentēšanu. 2016.gada 26.maijā FKTK vienojās ar ABLV par soda naudu € 3,17 miljonu apmērā.

Top 10 Patiesā labuma guvēji

Starp pagājušā gada lielākajiem pelnītājiem ierindojas arī ekspolitiķu Aināra Šlesera un Andra Šķēles ģimenes locekļi.

Kā noskaidrojām patiesā labuma guvējus?

Lai noskaidrotu 100 pelnošākos cilvēkus Latvijas uzņēmējdarbībā, analizējām Firmas.lv datu bāzē pieejamās 1000 lielākās kompānijas un to īpašnieku struktūru sešos līmeņos. Piemēram, analīzē iekļāvām ne tikai SIA Ābolītis īpašniekus SIA Ābele, bet arī SIA Ābeles īpašniekus SIA Ābeļdārzs, kā arī tās dalībnieku pilnsabiedrību Ābeļzieds un īpašniekus Jāni Ābolu un Juri Ābelīti, kuriem ir daļas SIA Ābolītis 2 un SIA Ābele 2.

Top 100 fiziskās personas - patiesā labuma guvēji

No 1000 TVNET pētītajiem lielākajiem uzņēmumiem Firmas.lv datubāzē aptuveni 120 kompānijas ir akciju sabiedrības, kurām Latvijas likumdošanas «caurumu» dēļ nav obligāts pienākums norādīt kapitālsabiedrības īpašniekus, kā arī valsts uzņēmumi un kompānijas, kuru īpašnieku vidū ir ārvalstu firmas un privātpersonas.

Analīzē izmantoti 2015.gada peļņas dati, bet īpašnieku struktūra pētīta atbilstoši 2016.gada oktobra sākumā pieejamajai informācijai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu