Velmers: Administratora atlīdzība būtu jānosaka pēc brīvā tirgus principiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Maksātnespējas administratora atlīdzība būtu jānosaka nevis procentos no realizēto aktīvu pārdošanas cenas, bet gan pēc brīvā tirgus principiem, šodien Saeimas Publisko izdevumu un revīzijas komisijas sēdē sacīja AS «Liepājas metalurgs» maksātnespējas administrators Haralds Velmers.

«Tagad likums nosaka, ka administrators atlīdzībā saņem līdz 1% no uzņēmuma vai objekta pārdošanas cenas, bet daudz pareizāk būtu, ja darbotos brīvā tirgus princips un maksātnespējīgā uzņēmuma kreditori varētu paši noteikt atlīdzību administratoram un vienoties par to ar pašu izraudzītu administratoru,» sacīja Velmers.

Viņš piebilda, ka patlaban pie priekšlikumiem par maksātnespējas procesa un tiesiskās aizsardzības procesa sakārtošanu turpina strādāt atbildīgā darba grupa, kurā viņš darbojas un kurā piedāvā šādu atlīdzības modeli.

«Tagad gadās tā, ka administrators mēneša vai divu laikā pārdod vērtīgu ēku Vecrīgā un saņem ievērojamu summu. Pareizāk būtu, ja kreditori paši noteiktu, cik daudz maksās administratoram,» sacīja Velmers.

Saeimas deputāts Edgars Putra (ZZS) norādīja, ka patlaban jau ir beigusies priekšlikumu iesniegšana Maksātnespējas likuma grozījumu otrajam lasījumam un neviens no priekšlikumiem neskar 1% likmi kā administratoru atlīdzību. Putra aicināja deputātus un darba grupu aktīvāk virzīt savus priekšlikumus trešajam lasījumam.

Kā ziņots, Saeimas Juridiskā komisija otrdien, 4.oktobrī, sākot skatīt Maksātnespējas likuma grozījumu otrajam lasījumam iesniegtos priekšlikumus, balsojumā pauda konceptuālu atbalstu Tieslietu ministrijas izstrādātajam redzējumam par nozares regulējumu.

Vienlaikus no vairākām iesaistītajām pusēm izskanēja aicinājums maksātnespējas procesa virzībai uz brīvo tirgu, proti, dodot tiesības kreditoriem pašiem pēc saviem ieskatiem izvēlēties procesa administratorus.

Maksātnespējas likuma otrajam lasījumam kopumā iesniegti 187 priekšlikumi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu