Uzņēmējs: Izejvielu resursi rada problēmas Krievijas attīstībai

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Izejvielu resursi rada problēmas Krievijas attīstībai, intervijā aģentūrai LETA sacīja uzņēmējs Dmitrijs Volkovs, kurš ir starptautiskā investīciju holdinga «Social Discovery Ventures» («SD Ventures») līdzdibinātājs un pērn atvēra biroju Rīgā.

Volkovs pastāstīja, ka pusotru gadu mācījies Maskavas inovāciju centra «Skolkovo» skolā. «Skolas gadadienā pie mums ieradās Singapūras pirmais premjerministrs Li Guanjao - cilvēks gados, kluss un ļoti autoritatīvs, dzīva leģenda. Viņš teica: «Zināt, Krievijai ir viena problēma - nafta. Bez naftas un gāzes Krievija varētu kļūt par tādu ekonomikas brīnumu, kāda ir Singapūra»,» atminējās Volkovs.

Uzņēmējs sacīja, ka izejvielu resursi ir liela problēma, kas dezorientē valdību, jo Krievijā daudzi domāja, ka izejvielas ir pats bizness.

«Uz ko balstoties, izauga Silīcija ieleja? Tur ir trīs universitātes un daudz jauniešu, kas nodarbojas ar visādiem sporta veidiem - sērfošanu, kalnos kāpšanu, braukšanu ar velosipēdu. Bet kur tas ir «Skolkovo»? Pati gaisotne Silīcija ielejas kompānijās ir tāda, ka zaudējums tiek uztverts kā uzvara. Cilvēks, kura 100 miljonu vērtais projekts izjucis, un tas, kurš nopelnījis 100 miljonus, sarunājas kā vienlīdzīgi. Tu zaudēji simts miljonus - tu esi lielisks, tu esi guvis tādu pieredzi. Tur nevienu neuztrauc, no kurienes esi atbraucis, kādas tautības pārstāvis esi. Bet kā notiek «Skolkovo»? Zinu, ka zeme tur laba, tur uzbūvēja daudzus nekustamā īpašuma objektus. Bet, ja zeme ir laba, jāstāda kartupeļi,» sacīja Volkovs.

Viņš arī teica, ka Silīcija ielejā visa uzņēmējdarbība ir «balstīta uz steroīdiem». «Sanfrancisko tieši tādi paši iesācējuzņēmumi kā Eiropā maksā nevis trīs līdz piecus miljonus, bet jau 10-20 miljonus. Un tā ir problēma, jo, ja lieto to, ko lieto tur, pastāv iespēja, ka parādīsies trešā kāja, auss uz vaiga, otra sirds. Uz steroīdiem balstīta uzņēmējdarbība ir iespaidīga, bet tā ir dzīvībai bīstama - kļūdīties ir ļoti viegli,» secināja Volkovs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu