Eksperts: Atsevišķu politiķu izteikumi par TTIP varētu tikt saistīti ar vēlmi aktivizēt ASV darbu pie līguma

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Atsevišķu politiķu pēdējā laika izteikumi par Eiropas Savienības (ES) un ASV brīvās tirdzniecības līguma (TTIP) nākotni varētu tikt saistīti ar vēlmi aktivizēt ASV darbu pie līguma, aģentūrai LETA norādīja Eiropas kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Runājot par TTIP, eksperts norādīja, ka vairākas aktivitātes Eiropā mudina spriest, ka sociālisti «sasparojušies norakt TTIP». Turklāt, kā sprieda Gobiņš, tieši ES un Kanādas Visaptverošā ekonomiskā un tirdzniecības nolīguma (CETA) veiksme varētu dot «zaļo gaismu» TTIP.

Viņš arī atzina, ka līdzšinējās sarunās Eiropas Parlamentam (EP) un nacionālajiem parlamentiem radās vairāki jautājumi, tostarp par arbitrāžas tiesām. «Turklāt retorika, kas tagad nāk no Vācijas un Francijas, liecina par saskaņotību. Tas TTIP noslēgšanu varētu apgrūtināt. Paši sociālisti gan TTIP vēl nav pilnībā norakuši, taču norādīja, ka iespēja to noslēgt ir maza. Tas varētu būt arī sava veida spiediens uz ASV un tās prezidentu Baraku Obamu, kas vēlas abām pusēm vēlamo līgumu noslēgt,» sprieda Gobiņš.

Taujāts, vai šāda stratēģija varētu vainagoties ar panākumiem, eksperts norādīja, ka laika spriešanai «praktiski nemaz vairs nav». Turklāt, zinot to, cik ļoti slikta «piegarša» ASV esot Klusā okeāna reģiona partnerībai («Trans Pacific Partnership», TPP), Gobiņš norādīja, ka šāda stratēģija diez vai būs gudra. «Tā drīzāk varētu novest pie tā, ka beigu beigās neviens nebūs ieguvējs. Tas būs zaudējums ASV un ES,» viņš norādīja.

«Ja CETA būs veiksmīgs, iespējams, ka pēc kāda laika varētu sekot mēģinājums šāda veida līgumu noslēgt ar ASV. Tādēļ jau CETA tiek virzīts kā pirmais,» sprieda Gobiņš.

Jau vēstīts, ka ES prezidējošā valsts Slovākija iepriekš paziņoja, ka vienošanos par TTIP neizdosies panākt līdz pašreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācijas termiņa beigām. «Nav reālistiski panākt vienošanos līdz Obamas administrācijas termiņa beigām,» sacīja Slovākijas tirdzniecības ministrs Peters Žiga.

Savukārt ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrema, kas vada sarunas ar ASV par brīvās tirdzniecības līgumu, sacīja, ka jaunai Savienoto Valstu administrācijai ir vajadzīgi pieci līdz seši mēneši, lai iestrādātos, un tas faktiski nozīmē pauzi sarunās.

«Par to, kad mēs varēsim atsākt sarunas, ir pārāk agri izteikt pieņēmumus, līdz mēs zināsim, kāda būs jaunā administrācija,» teica Malmstrema.

Sarunas par TTIP ilgst jau trīs gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu