FM: Sagatavotie likuma grozījumi nerada ietekmi uz vienotās atlīdzības sistēmas principiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Finanšu ministrija (FM), kas sagatavojusi grozījumus valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, noraida partijas «Vienotība» valdes pārmetumus un ir pārliecināta, ka tās sagatavotais likumprojekts nerada ietekmi uz vienotās atlīdzības sistēmas principiem.

Kā skaidro FM, visa informācija par kapitālsabiedrībās nodarbināto atlīdzību joprojām būs pieejama datubāzēs, bet publiski pieejamās informācijas apjoms nemainīsies.

FM, gatavojot likumprojektu, esot izvērtējusi datu turpmākās uzkrāšanas lietderību atlīdzības uzskaites sistēmā un, ņemot vērā, ka šos datus ir iespējams iegūt no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datubāzēm, secināja, ka tas nav lietderīgi. Valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības tiks atslogotas no datu iesniegšanas, tā samazinot administratīvo slogu uzņēmējiem, jo nepieciešamos datus ir iespējams iegūt, sadarbojoties divām valsts pārvaldes iestādēm.

Līdz šim informācija FM uzturētajā atlīdzības sistēmā par kapitālsabiedrībās nodarbināto darbinieku atlīdzību tika saņemta no kapitālsabiedrībām par tajā nodarbinātajiem konkrētā laika periodā, sniedzot informāciju par vidējo nodarbināto skaitu un vidējo darba samaksu. FM atlīdzības sistēmā arī turpmāk saglabās datus par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās strādājošo ārstniecības personu darba samaksu, kas sniedz valsts apmaksātus ārstniecības pakalpojumus, jo valsts šajā gadījumā regulē zemākās mēnešalgas likmi par slodzi.

Grozījumus valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā, kas paredz valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības atbrīvot no informācijas sniegšanas par to darbinieku atalgojumu, jo šī informācija jau ir pieejama VID, paredzēts izskatīt rītdienas valdības sēdē.

Kā ziņots, partijas «Vienotība» valde uzskata, ka FM sagatavotie likuma grozījumi negatīvi ietekmēs vienotās atlīdzības sistēmas principus.

Politiskais spēks paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem uzsver - «aizbildinoties ar administratīvā sloga samazināšanu un informācijas apjoma optimizēšanu, FM iecerējusi 233 institūcijas - valsts un pašvaldību kapitālsabiedrības - atbrīvot no uzdevuma sniegt informāciju par to amatpersonu un darbinieku saņemtajām atlīdzībām».

Saskaņā ar FM sagatavoto grozījumu anotāciju pašlaik informāciju uzskaites sistēmā iesniedz 584 institūcijas.

«Vienotība» norāda, ka vienota valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu atlīdzības datubāze ļauj operatīvi un objektīvi novērtēt finanšu situāciju valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās.

«Atstājot šajā datubāzē informāciju vienīgi par valsts tiešās pārvaldes iestāžu, augstskolu un zinātnisko institūtu amatpersonu (darbinieku) atalgojumiem, bet atsakoties apkopot datus par valsts un pašvaldību kapitālsabiedrībās izmaksātajām atlīdzībām, valstij pieejamā informācija būs nepilnīga un nesniegs objektīvu informāciju par patieso finanšu situāciju valsts un pašvaldību institūcijās,» uzskata «Vienotība».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu