LBAS negatīvi vērtē elektroenerģijas tarifus, kas sāpīgi skars mājsaimniecības un uzņēmējus

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Valsts kanceleja

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienība (LBAS) negatīvi vērtē izmaiņas elektroenerģijas tarifos, kas īpaši sāpīgi skars mājsaimniecības un mazo un vidējo biznesu, informēja LBAS pārstāve Sanita Birkenfelde.

LBAS norāda, ka patlaban valdības dienas kārtībā ir jautājums par izmaiņām elektroenerģijas tarifos, kas īpaši sāpīgi skars mājsaimniecības un mazo un vidējo biznesu. Arodbiedrības uzskata, ka elektroenerģija būs par pārāk augstu cenu.

Kā norāda savienības vadītāja vietnieks, Egils Baldzēns, vienīgais pozitīvais fakts ir tas, ka energoietilpīgajiem uzņēmumiem - lielajiem ražotājiem - enerģijas cena tiks samazināta, kas nozīmē konkurētspējas palielināšanos. Taču LBAS atzīmē, ka šīs valdības pielietotais instruments, kad notiek pārdale lielai sabiedrības daļai par sliktu, nav pieņemams.

Baldzēns skaidro, ka Latvijas iedzīvotāji maksā trešo augstāko cenu par elektroenerģiju Eiropā, kur līderes šajā ziņā ir Lielbritānija un Vācija. Taču tajā pašā laikā Vācijā elektroenerģijas cena energointensīvajiem ražotājiem ir krietni mazāka. Latvijā par megavatstundu jāmaksā 107,2 eiro, bet Vācijā - 79 eiro.

«Tas, ka šo konkurētspējas trūkumu pret lielajiem ražotājiem labosim, tas ir šīs ieceres pozitīvais aspekts. Taču sliktais ir tas, ka valdība to mēģina pārlikt uz mājsaimniecībām un mazo un vidējo biznesu. Tas, ka mums ir tik liela obligātā iepirkuma komponente, tā lielā mērā ir politikas vaina, un to nevajadzētu pārlikt uz iedzīvotājiem,» akcentē LBAS priekšsēdētāja vietnieks.

Baldzēns arī norāda, ka šajā gadījumā ir plānota izmaksu pārdale, kurā valdība pati savu atbildības nastu nav devusi, - valdībai vajadzēja turēt mājsaimniecību tarifus esošajā līmenī un atvieglot tos lielajiem uzņēmumiem, lai tie enerģijas cenas ziņā būtu konkurētspējīgi vismaz ar Vāciju.

LBAS arī skaidro, ka obligātā iepirkuma komponente īstenībā ir kā nodoklis vai nodeva, taču likumā tas nav definēts kā tāds, tādēļ rēķinos, ko par elektrību maksā katra mājsaimniecība, tas tiek aplikts vēl ar pievienotās vērtības nodokli (PVN). Savulaik LBAS stingri iebilda, kad elektroenerģijai PVN pacēla no 9% līdz 22% (tagad ir 21%), un joprojām LBAS uzskata, ka elektroenerģijai jābūt apliktai ar samazināto PVN likmi un tai ir jāveicina uzņēmumu konkurētspēja Eiropas Savienībā (ES) un mājsaimniecību pirktspēja. Plānots, ka maksa par elektroenerģiju pieaugs apmēram 280 000 mājsaimniecībām, kurām nekas netiks kompensēts, norāda LBAS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu