Finanšu ministre: «Žurku skrējiens» par nodokļu samazināšanu nav uzvarams

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvija nemīt izolētā pasaulē un konkurē ar citām valstīm, bet «žurku skrējiens» jeb cīņa par nodokļu samazināšanu nav uzvarama, šodien domnīcas «Certus» rīkotajā ekonomikas forumā sacīja finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Viņa vērsa uzmanību, ka valstīm ir vajadzīgi ieņēmumi.

Ministres ieskatā Latvijā nevarēs ieviest amerikāņu sistēmu, kad tiek maksāti mazi nodokļi un pretī no valsts tiek saņemts maz pakalpojumu.

Reizniece-Ozola atzīmēja, ka nodokļu politika nav atraujama no visas pārējās vides. Nodokļi ir svarīgi, bet bez tiem uzņēmējdarbības attīstībai ir svarīgi arī citi faktori, piemēram, darbaspēka pieejamība, sakārtota tiesiskā vide.

Ministre uzskata, ka

ir jāatrod balanss starp nodokļiem, konkurētspēju un nevienlīdzības mazināšanu sabiedrībā.

Politiķe uzsvēra, ka turpinās iestāties par nevienlīdzības mazināšanu un neļaus šo jautājumu nolikt tālākā plauktiņā.

Ja sabiedrībā izveidojas mazāk turīgs slānis, tad cilvēku prāti kļūst viegli manipulējami, un tas kļūst bīstami.

Tāpēc nodokļu politika ir arī drošības jautājums, secināja Reizniece-Ozola.

Valstī ir jānodrošina ieņēmumi, taču, ja tiks samazināti nodokļi, bet visas pārējās politikas bremzēs, tad valsts nevarēs strauji piesaistīt jaunus maksātājus un tādējādi nodrošināt ieņēmumus. Strauju nodokļu ieņēmumu samazināšanu nevar vienā dienā kompensēt ar jauniem maksātājiem, skaidroja ministre.

Reizniece-Ozola pauda pārliecību, ka nodokļu ieņēmumi nav tikai nodokļu likmes, bet liela loma būs arī Valsts ieņēmumu dienestam, cik lielā mērā tas spēs iet līdzi laikam un efektīvi strādāt nodokļu iekasēšanā.

Savukārt Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) sacīja, ka aprīlī jābūt skaidrai vīzijai un jāapstiprina valdībā ilgtspējīga nodokļu politika. Arī premjers atzīmēja, ka uz nodokļiem jāskatās ne tikai no konkurētspējas viedokļa, bet arī no iespējamo sociālo seku viedokļa. Taču uzņēmējdarbības paātrināšanai ir jāstrādā ne tikai ar nodokļiem, bet jāveic arī citi mājasdarbi, kas attiecas uz tiesiskās vides un maksātnespējas jautājumiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu